DRUGAČIJA od ostalih! “Ponoviti suđenje Ratku Mladiću”: Izdvojeno mišljenje sudije Nijambe

Napomenula je da je Mladić u svojoj žalbi zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške pretresnog veća i da žalbu treba usvojiti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Haški tribunal, Peter Dejong/AFP/Profimedia

Za razliku od četvoro kolega iz veća, koji su potvrdili presudu doživotnog zatvora srpskom generalu, Priska Matimba Nijambe ne samo da je prihvatila osam od devet tačaka žalbe, već je i otvoreno naglasila da bi celo suđenje ponovila.

Ima čak i u Hagu jedan čestit i nepristrastan sudija. Ovim rečima je u srpskoj javnosti okarakterisana sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije, predsedavajuća raspravnog veća koje je pre dva dana odlučivalo o presudi generalu Ratku Mladiću.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za razliku od četvoro kolega iz veća, koji su potvrdili presudu doživotnog zatvora generalu Mladiću, Nijambe ne samo da je prihvatila čak osam od devet tačaka Mladićeve žalbe, nego je i otvoreno naglasila da bi celo suđenje ponovila. Ovakvim postupkom dobila je veliku zahvalnost u Srbiji. Sin Ratka Mladića, Darko Mladić rekao je da je sudija Nijambe imala hrabrosti da kaže: „Sve ste radili pogrešno i ovo nisu te činjenice”, i na tome joj čestitao.

Ipak, presuda Ratku Mladiću je potvrđena. On je proglašen krivim i sigurno je da će do kraja života ostati iza rešetaka zbog ratnih zločina. Ali, gorak ukus ostavlja činjenica da ova presuda, kao uostalom i sve haške, nije doprinela pomirenju zemalja u regionu. Naprotiv, ponovo gledamo isti film u kojoj su sve strane – nezadovoljne.

Izdvojeno mišljenje Nijambe na 45 strana deo je celokupne presude Ratku Mladiću na 364 strane. Njeni stavovi naišli su na simpatije u Srbiji, ali sa druge strane i na ogorčenost među porodicama žrtava koje su se nadale da će veće jednoglasno doneti odluku.

Nijambe je prihvatila stavke jedan, dva, tri, četiri, pet, sedam, osam i devet Mladićeve žalbe – sve osim stavke šest, koja se bavila zajedničkim zločinačkim poduhvatom uzimanja talaca. Međutim, trn u oku i ono što je izazvalo najveće kontroverze je njeno obrazloženje u vezi sa tačkom pet koja se bavi kvalifikacijama u vezi sa zločinom u Srebrenici. Nijambe ne dovodi u pitanje da su se u okolini Srebrenice dogodili zločini nad bosanskim muslimanima („činovi osvete i ubistva ratnih zarobljenika”), ali otvoreno preispituje da li je reč o genocidu i da li je zločine uopšte osmislio i naredio Mladić. Nijambe čak tvrdi da je operacija zauzimanja Srebrenice, pod operativnim nazivom „Krivaja 95” bila legitimna vojna operacija zbog neuspeha u demilitarizaciji „bezbedne zone” Srebrenica.

– Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe šest, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu, navela je sudija.

Napomenula je da je Mladić u svojoj žalbi zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške pretresnog veća, prema kojima bi ona usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe.

Od ostalih tačaka Mladićeve žalbe koje je Nijambe usvojila, ističe se i tačka devet. Ona tvrdi da Mladić ne bi smeo da bude osuđen na više od 20 godina zatvora, jer je u vreme izvršenja krivičnog dela to bila najviša zaprećena kazna u SFRJ.

Zaharova: Presuda licemerna, sud je bio pristrastan

Presuda Ratku Mladiću ponovo je pokazala da su međunarodni mehanizmi za procesuiranje odgovornih za zločine tokom građanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji pristrasni, izjavila je juče portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ocenila da je presuda Mladiću licemerna, imajući u vidu, kako je navela, činjenicu da je Haški tribunal oslobodio druge učesnike sukoba.

Naglasila je da je tokom suđenja bilo ugroženo zdravlje Mladića i narušeno njegovo pravo na medicinsku pomoć, a njegovom pravnom timu nije saopštavana puna informacija o zdravstvenom stanju Mladića.

Zaharova je dodala da su odbačene i molbe da se Mladiću omogući lečenje u Rusiji ili u Srbiji, prenosi Sputnjik. „Naše polazište je da Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu treba što pre da završi svoje aktivnosti kako bi se ova sramotna stranica u istoriji međunarodnog prava što pre okrenula”, zaključila je Zaharova.



Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar