5 stvari koje svaki vozač mora da ima ukoliko doživi saobraćajni udes

Prvo i osnovno je obezbediti da svi povređeni na licu mesta (fizički ili psihički) dobiju neophodnu pomoć

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Svaki vozač bi trebalo da bude svestan odgovornosti koju ima za volanom. Prvenstveno zbog bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Međutim, uprkos svoj predostrožnosti, nezgode i nesreće se dešavaju. Zato je potpuno opravdano postaviti pitanje šta bi trebalo da uradite ukoliko doživite nezgodu – kao počinilac ili žrtva?

Prvo i osnovno je obezbediti da svi povređeni (fizički ili psihički) dobiju neophodnu medicinsku negu. Kada su oni zbrinuti, a policijski uviđaj obavljen i mesto nezgode raščišćeno, predstoji pravna borba.

Sudski proces i dokumentacija

Pravnu bitku započinjete pronalaženjem advokata s iskustvom u slučajevima saobraćajnih nezgoda i nesreća.

Priprema za sudski proces podrazumeva najmanje pet osnovnih stvari:

1. Izveštaj policije

Jedna od najvažnijih stvari koja će biti korišćena tokom suđenja, kako i kod naplate osiguranja, jeste policijski izveštaj. On predstavlja najkompletniji dokument o događaju, budući da se u njemu nalaze svi detalji incidenta, kao i izjave svih svedoka.

Obično je to prva stvar kojom će se sve strane u sporu, u procesu, baviti. Zato je potrebno da od policije, u toku pripreme za suđenje, pribavite (ili vaš advokat) kopiju izveštaja.

2. Izveštaj lekara

Vašem advokatu će sigurno biti potrebna medicinska dokumentacija kako bi mogao da izgradi slučaj.

Bez obrzira na to koliko male povrede mogu da budu, medicinski izveštaj je veoma važan za slučaj, pa zato pribavite kopiju od lekara koji je bio na mestu nesreće.

Foto: S / PX1M / S.D. / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

3. Računi

Kao dodatak medicinskom izveštaju s mesta nezgode, ukoliko je bilo potrebe za dodatnim intervencijama, neophodno je priložiti izveštaj koji to potvrđuje, kako i račune za izvedene intervencije (ukoliko ih je bilo). Isto se odnosi na postoperativni tok i fizikalne terapije.

Veoma je važno da sve bude pokriveno validnom dokumetacijom i računima, za svaku izvedenu intervenciju, jer svaka neistinita informacija može da dovede do dodatnih komplikacija postupka i problema sa zakonom.

4. Podaci o osiguranju

Podaci o vašem osiguranju su takođe jedan od važnih dokumenata za postupak. To su informacije koje upućuju na to šta sve polisa pokriva i u kojim novčanim iznosima.

5. Dokumentacija o radu

Da li ste bili fizički i zdravstveno sposobni da odmah posle nezgode nastavite posao?

Ako je odgovor negativan, potrebno je da pripremite dokumentaciju koja ukazuje na vreme koje ste potrošili dok ste se oporavljali, ili koje ste proveli pomažući u istrazi.

Takođe, pribavite dokumetaciju koja će ukazati na to kolika je nezgoda uticala na vašu produktivnost na poslu, jer vam to može biti od velikog značaja prilikom utvrđivanja novčane kompenzacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar