“Povratak normalnom životu zavisi od mladih”: Kampanja za VAKCINACIJU omladine od 16 do 25 godina

Premijerka Brnabić potvrdila je da se razmišlja o dozvoli za kafiće i restorane da rade dva sata duže

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Pavel Ovsík /PixPO

Cilj da se od 21. juna odobri organizacija festivala i proslava je ambiciozan, ali i dostižan ako “u red” za imunizaciju stanu i mladi uzrasta od 16 do 25, koji su do sada retko zavrtali rukav.

To je motiv kampanje koju je juče započela premijerka Ana Brnabić. U populaciji do 30 godina vekacinisanih je svega 11,9 odsto. Ipak, predsedsnik Aleksandar Vučić veruje da u narednih dvadesetak dana možemo da dosegnemo 50 odsto vakcinisanih u ukupnoj populaciji odraslih. Masovnija vakcinacija, uz dalji pad broja novoinficiranih, kojih je juče bilo rekordno malo otkako je počeo poslednji talas epidemije – svega 391, mogla bi da bude presudna da Krizni štab već sledeće nedelje dodatno relaksira mere i dozvoli duži noćni provod.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Premijerka Brnabić potvrdila je da se razmišlja o dozvoli za kafiće i restorane da rade dva sata duže. Fajront bi tako sa 22 časa bio pomeren na ponoć.

– Moramo da radimo i da razgovaramo sa mladima. Samo zajedno možemo da se vratimo u normalan život. Ključ uspeha je vakcinacija mlađih od 30 godina. Od njih zavisi povratak normalnom životu – rekla je premijerka.

Jednu dozu vakcine do sada je primilo 2,3 miliona građana, što je oko 44 odsto punoletnog stanovništva. Revakcinisano je 1,9 miliona građana, što je oko 35 odsto ljudi. Najveći broj vakcinisanih su osobe između 65 i 74 godina i u toj kategoriji je 70 odsto zaštićenih.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglašava važnost letnjih festivala, čije će održavanje zavisiti od imunizacije omladine, a vakcinaciju mladih “i kao građanin, i kao otac”, snažno podržava i prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević:

– Postoji li drugo, bezbednije i bolje rešenje. Verujem da možemo da na leto održimo festivale i vratimo se svadbama, krštenjima, maturskskim večerima… Sve to samo od nas zavisi.

Epidemiološka situacija jeste bolja. Opada broj preminulih, kojih je juče bilo 13, a opada i broj pacijenata na respiratorima (67). Bez masovne vakcinacije, kako upozoravaju epidemiolozi, bitku sa koronom ne možemo da dobijemo.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar