(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Izraelski doktor SPASIO arapskog dečaka: Bačen MOLOTOVLJEV koktel na kuću sa decom

Pesah je rekao da su roditelji dečaka "ljuti", ali da neće biti uvučeni u bacanje krivice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: YouTube/Printscreen

Zahvaljujući brzoj reakciji majke i radu medicinskog osoblja, doktor kaže da je “gotovo sigurno” da će se Muhamed u potpunosti oporaviti od napada u Jafi, nakon plastične operacije i rehabilitacije.

Dvanaestogodišnji arapski dečak čije je povređivanje Molotovljevim koktelom u napadu na Jafu šokiralo zemlju sada dobro napreduje, rekao je njegov lekar u nedelju za “Times of Israel”, dodajući da će se “gotovo sigurno lepo oporaviti”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Usred arapsko-jevrejskih nereda, napadači su u petak uveče bacili Molotovljev koktel na arapsku kuću u naselju Ajami u primorskom gradu, ranivši dvoje dece. Desetogodišnja devojčica je lakše ranjena, a njen dvanaestogodišnji brat Muhamed ostao je sa teškim povredama.

Izraelska policija kaže da je trenutno nejasno da li su Muhameda povredili jevrejski napadači koji su ciljali Arape ili arapski napadači koji su pogrešno mislili da dom pripada jevrejskoj porodici.

– Istražujemo obe mogućnosti – rekao je portparol policije Miki Rozenfeld.

Muhamed je u Medicinski centar Šeba stigao sa 12odsto tela prekrivenog opekotinama pateći od udisanja dima, morao je da bude mehanički provetravan i uspavan, rekao je u nedelju dr Itai Pesah, šef dečjeg odeljenja u bolnici.

– Srećan sam što mogu da izvestim da sada znamo da nema oštećenja njegovog mozga, respiratornog sistema ili srca – rekao je Pesah.

– I vrlo smo optimistični u pogledu njegove budućnosti. Oporaviće se potpuno. Biće mu potrebna rehabilitacija i plastična operacija, ali uticaj treba da bude benigni – rekao je Pesah.

Pesah je dodao da su postupci Muhamedove majke Nure bili isparvni i blagovremeni.

– Odmah ga je odvela u kupatilo i oprala, uklanjajući zapaljivu tečnost – rekao je Pesah.

– Smatramo da je ovo bilo veoma važno u sprečavanju da opekotine postanu teže.

Nurina mirna reakcija u krizi takođe je pomogla njegovom nesmetanom dolasku u bolnicu.

– Došao je sa majkom i bratom koji nisu bili histerični, ali su bili zabrinuti, kao što biste očekivali da vam se Molotovljev koktel baci u dnevnu sobu tokom večeri – rekao je Pesah.

Mohamed je bio svestan i u stabilnom stanju kada je stigao u Šebu, gde je dobio specijalni biološki tretman za žrtve opekotina.

– Opečen je po gornjem delu trupa i licu. Bio je uplašen. Bio je u bolovima i vrlo brzo smo ga lečili – rekao je Pesah.

– Morali smo da ga mehanički provetrimo i uspavljujemo zbog intervencija koje je dobio i kako bismo sprečili da se tako uplaši. To je deo standardnog tretmana za svako dete sa opekotinama. Koristimo vrlo napredni biološki tretman za opekotine koji zaista poboljšava ishod ako se rano da.

Pesah je rekao da su roditelji dečaka “ljuti”, ali da neće biti uvučeni u bacanje krivice.

– Oni ne krive zemlju ili određenu grupu u zemlji – rekao je Pesah.

– Njih samo frustrira situacija i činjenica da deca postaju deo sukoba. Dok govorim, dečak leži u svom krevetu. Na jednoj strani imamo decu iz napadanih mesta poput Aškelona i Ašdoda, a u blizini su deca iz Gaze. Njih tretiraju ljudi iz celog Izraela, Arapi i Jevreji zajedno – rekao je Pesah.

Izveštavanja iz minuta u minut o situaciji na BLISKOM ISTOKU pratite KLIKOM OVDE



Izvor: Srbija Danas, Times of Israel

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar