Pomaže kod dijabetesa i SNIŽAVA krvni pritisak: 5 razloga zašto morate češće da konzumirate SUSAM

Susam obiluje proteinima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/dashu83

Susam pripada jednogodišnjim biljkama koja uglavnom rastu u tropskim područjima.

Seme susama obiluje proteinima, zbog čega se ova biljka smatra veoma važnom kad je ishrana u pitanju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci savetuju da susam koristite što češće kao dodatak ishrani.

Možete ga jednostavno posuti po hrani koju pripremate ili da ga dodate u salatu, a još jedan način je da napravite zdrav smuti u koji ćete dodati jednu šaku susama. Daje poseban ukus hrani, a ima izuzetnu hranljivu vrednost.

Čuva zdravlje zuba i desni

Svakodnevnim korišćenjem susama smanjujemo opasnost od upale desni, infekcije zuba, kao i karijesa. Susam je biljka koja čisti zube, jača zubnu gleđ, ali i deluje na izbacivanje toksina iz tela. Susamovo ulje se već godinama koristi za oralnu higijenu u tradicionalnoj indijskoj medicini gde je ova biljka veoma cenjena.

Foto: Pixabay/Susana Martins

Kliničke studije su potvrdile da se susamovo ulje može uporediti sa hemijskim tečnostima za ispiranje usta i sprečavanje zubnog plaka.

Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem

Osobe koje imaju visok krvni pritisak trebalo bi da u svoju ishranu uvedu susamovo ulje zato što susam smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. To funkcioniše na taj način što on smanjuje lipidnu peroksidaciju i status antioksidanasa.

Pomaže kod dijabetesa

Istraživanje koje je objavljeno 2011. godine pokazalo je da ova biljka poboljšava efikasnost oralnog antidijabetičnog leka – glibenklamida kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Foto: Pixabay/Pezibear

Nakon toga sprovedeno je još jedno istraživanje koje je pokazalo da susam pomaže kod sniženja krvnog pritiska kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Utiče na zdravlje kože

Susamovo ulje pokazalo se kao efikasno kad su u pitanju iritacije i upale kože. S obzirom da u sebi sadrži vitamin E i cink koji su veoma bitni kad je zdravlje kože u pitanju, ova biljka ima višestruke blagodeti po kožu. Usporava starenje kože i daje joj sjaj i elastičnost.

Reguliše menstrualni ciklus

S obzirom da je susam bogat kalcijumom, ova biljka povoljno utiče na menstrualni ciklus tako što smanjuje menstrualne bolove i tegobe.

Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

Zbog toga se preporučuje veći unos susama u organizam tokom menstrualnog ciklusa. Isto tako, susam jača kosti, a posebno se preporučuje osobama koje imaju probleme sa kičmom.



Izvor: Objektiv.rs, Informer, zenskimagazin.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar