Nove digitalne KOVID-POTVRDE za putovanje: Građanima Srbije će u jednom dokumentu biti sve informacije

Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Svi građani koji su prethodnih meseci vakcinisani za nekoliko dana će moći na sopstveni zahtev da dobiju digitalni kovid-sertifikat, saznaju “Novosti” u Vladi Srbije.

Već nekoliko meseci naša zemlja radi na pripremi ovog dokumenta koji bi služio kao dokaz o vakcinaciji i olakšao državljanima Srbije put u inostranstvo. Nadležni objašnjavaju da će se on razlikovati od tzv. kovid-pasoša i da je to druga vrsta isprave.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema ranijim najavama, digitalni sertifikat pokazivaće kada ste vakcinisani, preležali koronu ili uradili pi-si-ar test, a jedna od mogućih opcija koja se pominjala je i da će digitalni sertifikat postojati u obliku aplikacije za mobilni telefon.

Odlična vest za sve građane Srbije! Putovanje u EU moguće sa BILO kojom vakcinom, evo koje su procedure 

Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, obelodanila je nedavno premijerka Ana Brnabić.

Srpski sertifikat već priznaje Mađarska. O međusobnom priznavanju pregovaramo sa Grčkom, koja i sama ima sličan dokument, Slovenijom i Izraelom, a moglo bi se očekivati da naš sertifikat prizna i Turska, odakle su stizale takve najave. Što se tiče priznanja od strane zemalja EU to još uvek nije poznato. Do sada se, međutim, još ne zna u kojim zemljama će on važiti.

– Još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate sa državama van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da će Evropska komisija sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju – rekla je nedavno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar