Novi “non-pejper” sutra na stolu: HITNA RASPRAVA o stanju na Zapadnom Balkanu!

Žozep Borelj pripremio novi non pejper o Zapadnom Balkanu, u planu brža integracija u EU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO / europa.rs

Šefovi diplomatija Evropske unije će sutra u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU na Zapadnom Balkanu s ciljem integracije i očuvanja sigurnosti.

Visoki predstavnik EU Žosep Borelj je pripremio svoj “non paper” koji će ministrima dati na uvid prilikom susreta, a u kojem se predočava jasan cilj za Zapadni Balkan – odnosno puno članstvo u EU.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope – zaključuje se u tom neslužbenom dokumentu, a prenose srbijanski mediji.

Cilj ministarskog zasjedanja EU je, između ostalog, kako su kazali utvrđivanje načina za poboljšanje saradnje sa Zapadnim Balkanom “zarad stabilnosti i bezbednosti same EU, jer može biti bezbedna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan bezbedan i otporan”.

U non paperu se ističe još i da je snažno prisustvo EU najbolji način da se spreči okretanje Zapadnog Balkana nekim drugim stranama u svetu, čime se jasno ukazuje na cilj EU da umanji upliv Kine i Rusije u regionu.

Naglašava se da je ovaj region od velike geopolitičke važnosti za Evropsku uniiju zbog čega se mora uraditi sve kako bi se taj cilj i ostvario.

Prema zaključku Evropske službe za spoljno delovanje “trideset godina od raspada Jugoslavije, ujedinjenje kontinenta je postalo politički imperativ za Evropsku uniju“.

Amerikanci nas hvale: Srbija po uspešnosti imunizacije stanovništva 4. NAJUSPEŠNIJA ZEMLJA na svetu



Izvor: Objektiv.rs, Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar