EPIZODA 1

Ma, kakva Liga šampiona: Crnogorski bos, legenda Zvezde i Arkanov čovek na jednom mestu! (FOTO, VIDEO)

Serijal "against modern football" priča, počinjemo iz malenog Botoša kod Zrenjanina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Žarko Sokić

Bilo jednom na brdovitom Balkanu… Nije pesma, ali jesu Omladinac i Sloboda!

Nije u pitanju ni radna akcija u nekadašnjoj SFRJ, već finale fudbalskog Kupa Zrenjanina odigranog u Botošu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Domaćin, član Vojvođanske lige Istok dočekao je tim iz Novih Kozaraca, koji je u rangu iznad – Srpskoj ligi Vojvodina.

Sudar dva tima proleterskih imena spojio je sve što ni u najluđim snovima ne može da se spoji! Pravi fudbal, borbu za titulu koja prisutnim igračima i navijačima vredi više od „ušatog pehara“ Lige šampiona, južnoameričku atmosferu, srpskog Nigerijca, još jednog budućeg srpskog Nigerijca, ali i Brana Mićunovića, Jovana Otaševića, jednog od najvećih zaštitnika lika i dela Slobodana Miloševića i četničkog vojvodu – Sinišu Vučinića, borca sa Košara, Gišku, Stanislava Karasija…

Deluje kao bajka, ali, ipak, se desilo!

LAZIĆ ALFA I OMEGA

Branislav Lazić, predsednik Omladinca, zaslužan je za to što je Botoš došao na fudbalsku mapu Srbije.

Foto: Žarko Sokić

Korak po korak tim je iz sezone u sezonu rastao, a uz pomoć generalnog sponzora Fakulteta za menadžment (FAM) napravljena je više nego respektabilna ekipa. Pored glavnog sponzora, Lazić je zbog svojih prijateljskih veza sa Branom Mićunovićem uspeo da obezbedi pomoć i iz Crne Gore, a na zagrevanje pred finale igrači Omladinca izašli su u majicama Hotel Splendid Bečići. Pehar pobedniku Kupa, ekipi Slobode iz Novih Kozaraca, uručio je legendarni srpski fudbaler Stanislav Karasi, a na tribinama je svoje mesto našao i jedini preživeli osnivač Srpske garde Jovan Otašević, takođe veliki prijatelj Baneta Lazića.

PITANJE POBEDNIKA REŠENO „NA KREČU“

Sama utakmica više je ličila na rovovsku borbu. Prvi uslov koji Lazić postavi po dolasku nekog igrača u tim jeste da – „Dobro pegla“! Fudbaleri su to ozbiljno shvatili, pa je meč protekao sa po nekoliko dobrih prilika na obe strane i puno duela, prekida i faulova.

Foto: Žarko Sokić

Gost bolji u prvom, domaćin u drugom poluvremenu, golova nije bilo i prešlo se na penale gde su spretniji i srećniji bili Novokozarci.

Foto: Žarko Sokić

Junak je bio golman Slobode Živkov, koji je zaustavio udarce Veličkovića i Šemića i doneo pehar svom timu.

ĐURA I RAFA – SRPSKI NIGERIJCI

Na terenu Rafa, na tribinama Đura. Dva tamnoputa momka koja tečno pričaju srpski jezik. Rafael Governor predvodio je vezni red Omladinca, a u pitanju je Nigerijac oženjen Srpkinjom iz Kusatka, naselja u opštini Smederevska Palanka, pa je lakšim putem uz pomoć uprave tima iz Botoša stigao do srpskog pasoša i može da pomogne na terenu.

Foto: Žarko Sokić

Naemeka Ađuru dobro je poznato ime svakom malo boljem poznavaocu srpskog fudbala. Nigerijac već godinama igra u Srbiji, a bio je fudbaler Javora, Metalca, Vojvodine, Jagodine, Spartaka i Slobode, i već neko vreme trenira sa igračima Omladinca. Ipak, nema pravo nastupa zato što i dalje nema srpsko državljanstvo. On je zbog Srbije i Botoša odlučio da se odrekne nigerijskog pasoša i na papiru postane ono što je već dugo u duši i srcu – Srbin!

Foto: Žarko Sokić

Na pitanje kada će papiri biti gotovi Đura je uz osmeh kratko odgovorio:

– Biće, biće uskoro!

Kada se to desi Omladinac će dobiti pojačanje superligaškog nivoa.

Za Omladinac već nastupaju neka dobro poznata imena malih terena poput golmana Miškova, kog znaju i pod nadimkom Teča, kapitena Tanjge, srpskog Rori Delapa Nikole Brkića čije je tajno oružje izvođenje auta, stamenog napadača Bojića, Veličkovića, Trkulje, Šemića, kao i Jovana Stošića koji je imao i inostrano iskustvo jer je jedan deo svoje karijere proveo u Švajcarskoj.

Po završetku spektakularno organizovanog finalnog meča grupa mladih ljudi iz Botoša dobila je podršku kluba da na večeri za goste prikupi pomoć za jednu srpsku porodicu sa Kosova tako da je lepa priča zaokružena i humanim gestom.

Foto: Žarko Sokić

Pehar ovog puta nije ostao u Botošu, ali je Omladinac klub koji raste i koji ćemo u godinama ispred nas sasvim sigurno gledati u višim rangovima.

Ovu i mnoge druge zanimljive teme možete pronaći u štampanom izdanju Objektiva za petak 7. maj.

Piše: ŽARKO SOKIĆ

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar