Kafići se otvaraju sutra ili prekosutra, ulaz SAMO za vakcinisane? Evo šta na to kažu iz Kriznog štaba

Odluka o otvaranju kafića već ranije je bila najavljena, ali se moralo sačekati kako bi se ispitala situacija sa brojem zaraženih, tvrde izvori iz Kriznog štaba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija, Freepik/Harryarts,jcomp, E-stock/Stefan Filipovic

Kafići i ugostiteljski objekti će gotovo sigurno biti otvoreni sutra ili prekosutra, rekli su iz Kriznog štaba. Odluka o otvaranju kafića očekuje se na današnjoj sednici koja je zakazana za 16 časova u Palati Srbije.

Pojedini članovi Kriznog štaba traže da se ova odluka odloži za još nedelju dana, ali većina smatra da je sada trenutak da se mere popuste.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako se u medijima “provlačila” informacija da će samo vakcinisanima biti omogućen pristup kafićima, smatra se da za to još uvek nema dovoljno uslova, navode pojedini članovi Kriznog štaba.

Odluka o otvaranju kafića već ranije je bila najavljena, ali se moralo sačekati kako bi se ispitala situacija sa brojem zaraženih, tvrde izvori iz Kriznog štaba.

– Trenutna situacija je bolja i stekli su se uslovi da kafići mogu da se otvore, ali uz određene mere. Ne sme biti gužve, ne smeju biti prepuni, jer moramo da budemo oprezni. Ima onih koji smatraju da je još rano za takvu odluku, ali većina je za otvaranje tako da zbog toga to možemo da očekujemo na ovoj sednici – kažu iz Kriznog štaba.

Kako navode u Kriznom štabu, pojedini članovi izneli su predlog da Srbija, po ugledu na Izrael i neke druge države, donese odluku da je samo vakcinisanima omogućen pristup kafićima i ugostiteljskim objektima. Međutim, sa time se nisu složili svi članovi i postavilo se pitanje koliko bi ta odluka bila u skladu sa zakonom.

– Ima onih koji se zalažu za takvu odluku, ali ona sada nije realna. Nije mali broj ljudi koji iz različitih razloga ne može da primi vakcinu, zatim onih koji su preležali koronu i imaju anititela. Dok se ne reši pitanje šta ćemo sa njima, teško da se može uvesti bilo kakva odluka o zabrani ulaska u ugostiteljske objekte za nevakcinisane koja je zakonska. Naravno, privatnici i vlasnici kafića sami na svoju ruku nalaze načine da promovišu vakcinaciju, tako što privileguju one koji su vakcinisani, ali to je njihovo pravo – kaže izvor iz Kriznog štaba.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Sporic

Da podsetimo, epidemiolog Predrag Kon danas je rekao da je “teža mogućnost da virus nestane tokom leta” i dodao da korona nije nestala.

– Mi globalno imamo i dalje virus u usponu, samo se lokalizuje. Virus i dalje opstaje. Moramo da shvatimo da nemamo izlaza iz ove situacije osim masovne imunizacije – tvrdi Kon.

Govoreći o indijskom soju virusa, rekao je da ne očekuje veliku opasnost od tog soja. Specifična preventivna mera je vakcinacija, ovim vakcinama obezbeđuje se zaštita i od ovog soja, možda malo manja ali štiti – naveo je epidemiolog.

– Kasnije će biti potrebne revakcinacija, za Sinofarm to se naslućuje, ali i ostali proizvođači kažu da će biti potrebne revakcinacije – rekao je Kon.

Epidemiolog je rekao da ceo svet razmišlja o putovanjima, pa i Srbija o tome razmišlja.

– Moramo na široj osnovi da razgovaramo o tome. Sigurno će biti otvaranja, ali moramo da budemo oprezni, jer čim se opustimo to se vidi – zaključio je on.



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar