Srbija BOLJA od regiona: U izveštaju Svetske banke stoji da bi srpski BDP mogao da PORASTE za pet odsto

Pandemija u Srbiji nije drastično povećala stopu nezaposlenosti, već je naprotiv smanjila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Privreda Srbije bi ove godine mogla da poraste pet odsto. U najnovijem izveštaju Svetske banke regionu Zapadnog Balkana se predviđa oporavak od 4,4 odsto. I pored toga, analitičari upozoravaju da region narednih nekoliko godina neće uspeti da dostigne nivo na kom bi bio da nije bilo prošlogodišnjeg pada.

Zapadni Balkan je prošlu godnu završio sa “minusom” od 3,4 odsto, što je bolje od regiona Centralne i Istočne Evrope, gde je on bio 4,8 odsto, ili Evropske unije, koja je pala čak sedam odsto.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Procenjujemo da će srpska ekonomija i dalje rasti blizu svog srednjoročnog trenda, između 3,5 i 4 odsto godišnje – ističe Lazar Šestović, ekonomista Svetske banke. – Osnovni faktor koji može da ugrozi ili pomogne jeste ono što će se dešavati na globalnom tržištu. Da li će doći do rasta cene zaduživanja, kako će se kretati tražnja za srpskim izvozom, ali i šta će biti sa doznakama. Što je duža kriza u EU, toliko će biti manje doznaka, a one su za nas od vitalnog značaja. Mnogo toga Srbija može da uradi. Treba raditi na poboljšanju poslovnog okruženja, kako bi se povećale privatne investicije. Tu smo u zaostatku za svetom. Treba dati maksimum da se ubrza proces evropskih integracija. I taj rast treba što više okrenuti životnoj sredini. Smanjiti upotrebu prirodnih resursa, smanjiti emisiju gasova i učiti srpsku privredu otpornijom na klimatske promene.

Pandemija u Srbiji, mimo očekivanja, nije drastično povećala nezaposlenost. Naprotiv. Stopa nezaposlenosti, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, smanjena je. Slično se desilo i u ostatku regiona.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar