Šobajić za sobom ostavio 2 ŽENE: Obožavao je majku Miru (100) i suprugu Maju Amazonku iz plemena Ašaninka

Maja je arhitekta i veliki je borac za prava Indijanaca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATA images/Milan Maricic

Slikar Miloš Šobajić preminuo je od korone u 76. godini. Bio je priključen na respirator.

Podsetimo, Šobajić je oboleo od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom lečenju u KBC “Dragiša Mišović”. Zdravstveno stanje priznatog umetnika bilo se pogoršalo i i bio je priključen na respirator.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za osobom je ostavio majku Miru koja ima 100 godina i suprugu Maju.

U velikoj životnoj priči koju je jesenas ispričao , Šobajić je pripovedao o svom, detinjstvu, životu, slikarstvu, ljubavima…

– Bio sam zaljubljen kao dečak u neku devojčicu Rut, ali moja prva ljubav desila se u gimnaziji. Zaljubio sam se u moju Lotku s kojom sam se sreo u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Oženio sam se i s njom proveo 40 godina života. Umrla je pre desetak godina, ispričao nam je tada.

Drugi brak je bio život svakodnevni. To je bila moja najveća greška. Neću ni ime da joj pomenem. Nekad se ljudi zatrče u neko svetlo, a to nije bilo svetlo nego mrak. Meni se desio mrak iz kog sam izašao kao nov čovek. Sada živim svoj sedmi život po redu sa suprugom Majom, Amazonkom iz plemena Ašaninka u Peruu. Četiri godine smo u braku i osećam se kao drugi čovek. Imam osećaj kao da je za mene život tek sada počeo.

Maja je arhitekta i veliki je borac za prava Indijanaca. Mnogo je volim. Dobio sam ćerku i ženu u istom momentu, a imamo i psa Pantu. Osećam se kao da imam 17 godina. Mene moja Maja svako jutro pita: „Koliko imaš godina?“, a ja kažem 23 samo kad nisam dobre volje.

Od otkaza do ljubavi

Maji sam dao otkaz na fakultetu, a tek onda je počela naša ljubav. Godinama sam joj izjavljivao ljubav, ali ona se odjednom desila. Od 16. jula 2016. mi smo nerazdvojni. Volim da živim sa ženom i da se odmah venčam. S Majom ću se venčati još deset puta. Sad čekamo svadbu na Kosovu. Maja mi je nudila da se venčamo u Amazoniji kod Indijanaca, ali ja se još premišljam. Hteo bih da živim s Majom još nekih 40 godina. Kad budem imao 120 godina, ona će imati 90 godina. Voleo bih da mogu da radim, da me i dalje ona drži za ruku, a ne gura u kolicima.

U ispovesti je ispričao i da su mu među prvim crtežima bili portreti majke i oca…

Biografija

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem XIX veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja Miloš Šobajić u toku 2021. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju “Mojih devet života”.

Preminuo je danas, 24. 4. 2021. Oženjen je Majom T. Iskjerdo (Izquierdo). Napisao je biografsku knjigu „Mojih devet života”.



Izvor: Kurir

Komentari (1)

  1. Otac mu je bio na prvoj strani.Steta za Milosa ,izjavio je ne volim Jugoslaviju izvrsivsi tako oceubistvo.Napustio je domovinun kad joj je bilo najteze i koja ga je stvorila . Izdao internacionalizam i poklonio se nacionalizmu svojih gospodara.Nema kod njega ideala, samo korist i sluzenje pobedniku uz dobre apanazi koje proizilaze iz toga.Bez ozbiljnih monografskih predstavljanja u Francuskoj, jedinu koju sam vidio je Jevrejski slikari u Parizu u kojoj je i Zoran Music i koja govori i o trgovackom karakteru Milosa.Neki ce shvatiti o cemu pricam..Njegovo Slikarstvo i ako prepoznatljivo nije bilo previse voljeno u francuskoj.Iv Miso filozof , profesor na Sorboni i bivsi direktor Pariske likovne akademije vratio mu je monografiju uz reci Ne zanima me.Nedavno su se na Drou pariskoj aukciskoj kuci pojavil sve Miloseve slike prodate po cenama 500 i 800 eura , deset puta vise od procene.Ovo je istinito prica o Milosu i Parizu . C'est la vie.

    Odgovori

Ostavite komentar