Predsednik Vučić se obratio iz Banjaluke: Ne pada nam na pamet da razmišljamo o RATU (FOTO+VIDEO)

Dodik je istakao da niko neće ukinuti Republiku Srpsku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, stigla je u Banjaluku.

U delegaciji koja je stigla u jednodnevnu posetu Banjaluci su još predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

10.47 – Pitanja novinara 

– Srbija želi partnerske i najbolje odnose sa Bošnjacima i sa Hrvatima. Ne pada nam na pamet da razmišljamo o sukobima i ratovima, i ne smatram izjave koje idu u tom smeru na bilo koji način odgovornim – zaključio je presednik Srbije Aleksandar Vučić.

10. 31 – Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučić

– Zadovoljan sam što sam danas ovde, svi smo danas u Banjaluci i razgovaramo sa našim domaćinima o saradnji Srbije i RS, kao i Srbije i BiH – započeo je obraćanje predsednik Srbije i dodao da je mir naša budućnost.

– Verujem da trgovinska razmena u 2012. može da bude značajno veća, jer kada smo dostigli sumu od dve milijarde evra imali smo koronu, a verujem da su 2021. i 2022. godine rasta i ubrzanog nastavka.

– Što se tiče saveta za saradnju Srbije i Srpske, pažljivo sam saslušao sve što misle o političkoj situaciji. Za nas je važno da čuvamo ekonomiju održavajući mir i stabilnost, da ljudi mogu da vide da će imati posla, da će njihova deca moći da opstanu na ognjištima. Mir i zajednički rad su naša budućnost – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će pomoći četiri opštine u BiH – Drvar u Federaciji i Kostajnica, Dubica i Nevesinje u RS i da će biti uloženi milioni.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

–  Razgovarali smo o projektu aerodroma u Trebinju. Po našoj računici, vrednost je između 98 miliona i 100 evra, a Srbija će uložiti između 73 i 75 miliona. Imaćemo i veće troškove jer su potrebne godine da se aerodrom razvije. Troškove oko aerodroma će Srbija preuzeti na sebe. Uložićemo značajan novac. Ono što je za nas veoma važno a tiče se infrastrukture je da smo mi posle Drugog svetskog rata uvek ostajali bez međusobnih komunikacija, kao da je neko želeo da se napravi neprobojni zud na Drini. Zato je moj predlog bio da gradimo prugu Beograd-Sarajevo, verujemo da ćemo odgovor i dobiti – dodao je predsednik Vučić.

– Verovatno će nas kritikovati jer ovoliko pomažemo Republici Srpskoj, ali ne plašimo se da to javno radimo i da pomognemo našem narodu – dodao je predsednik Vučić.

Naveo je da će Srbija pomoći u izgradnji auto-puta do Bijeljine.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

– To će biti naša velika podrška razvoju. Srbija od 136 miliona će preuzeti 100 miliona.

Rekao je da se razgovaralo o izgradnji memorijalnog kompleksa u Gradini, kako bismo ovekovčili jasenovačke žrtve.

– Da svako naše dete dolazi u Gradinu, da to bude obavezna ekskurzija, da vide i nauče šta smo prošli, a ne da to bude prepušteno zaborava. Ne šireći mržnju prema onima koji su taj logor osnovali, već da gajimo i negujemo kulturu sećanja, već kako bismo naučili da se naše greške nikada ne ponove.

Istakao je da je veoma važna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i dodao da su u poslednjih nekoliko meseci postignuti značajni rezultati.

– Danas sam posebno počastvovan, a retke su moje posete Banjaluci, jer ću biti počasni građanin ovog divnog grada.

Kako je rekao predsednik, ostalo je još mnogo posla da se uradi i po pitanju očuvanja jezika i pisma.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

10.15 – Obraćanje presedavajućeg Predstavništva BiH Milorada Dodika 

–  Nikada se nije desilo da najvažaniji funkcioneri Srbije budu ovde svi zajedno. Danas Republika Srpska može da se pohvali mnogim projektima koje je učinila zahvaljujući Srbiji – istakao je Dodik.

– Ovo je naš najbolji period i zahvaljujući predsedniku Vučiću možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom i važnim projektima – poručio je Milorad Dodik srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

Osvrnuo se i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

– Okrivili su nas ponovo da ne želimo da razgovaramo, RS će se braniti, ali neće voditi rat. Nećemo povući nijedan ratni potez, ja kažem ne. Niko od nas nema plan te vrste – istakao je Dodik.

Dodik je istakao da niko neće ukinuti Republiku Srpsku, kako to planiraju oni koji se pozivaju na Islamsku deklaraciju.

Najavio je da će sa predsednikom Vučićem za nekoliko meseci posetiti Nevesinje, kojem će Srbija finansijski pomoći.

Milorad Dodik Foto: Pink/Printscreen

10.06 – Obraćanje predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović 

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je na konferenciji za novinare da je na sastanku sa delegacijom Srbije razgovarano o zajedničkim projektima, zahvalivši Srbiji za pomoć i podršku.

– Zadovoljna sam onim što smo postigli. Zahvalna sam Srbiji na podršci koju nam daje. Važno je da smo realizovali sve projekte koje smo zacrtali – istakla je predsednica Republike Srpske.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

9.15 – Bilbordi sa porukom u znak dobrodošlice

Vučić se sastao sa delegacijom Republike Srpske

9.13 – Na sastanak u Palati Republike stigli premijerka i predsednik Skupštine Srbije i premijer Srpske.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/nr

8.51 – U Banjaluci su postavljeni bilbordi dobrodošlice predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

8.34 – Premijer Srpske Radovan Višković dočekao premijerku Srbije Anu Brnabić. U toku je sastanak u Vladi Srpske.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/nr

8.32 – U Palati Republike počeo sastanak predsednice Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

8.28 – U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je sastanak predsednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i Parlamenta Srbije Ivice Dačića.

8.22 – Delegaciju Srbije ispred Palate Republike dočekala je predsednica Srpske Željka Cvijanović.

8.15  – Ispred Palate Predsednika RS okupljaju se novinarske ekipe

Delegaciju Srbije na aerodromu u Mihavljanima dočekao je Milorad Dodik.

7.59 – Delegacija Srbije uputila se sa Aerodroma “Banjaluka” ka Palati Republike, odnosno Administrativnom centru Vlade Srpske i Narodnoj skupštini.

Planom posete, koju je objavila služba predsednika Srbije, u 8.20 planiran je sastanak sa predsedavajućim Predsedništvom BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, a u devet časova je sastanak Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske.

U 11 časova je Svečana akademija povodom obeležavanja Dana grada, tokom koje će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biti uručen ključ Grada Banjaluke sa Poveljom počasnog građanina Banjaluke.

Foto: RTRS/Printscreen

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar