Svi ga imaju, a niko ne zna šta on zaista predstavlja: Ovaj SIMBOL na telefonu krije TAJNO značenje

Ništa nije slučajno

Foto: Pixabay/mattiaverga

Teško je zamisliti da neko u 2021. godini nema u posedu, ako ne laptop odnosno kompjuter, onda bar smartfon.

Ukoliko imate nešto od toga, svakako da ste videli da na njemu postoji i malo modifikovano slovo “B” što naravno znači da je reč o Bluetoothu.

Bluetooth, kao što je poznato, omogućava bežićno povezivanje uređaja na malim udaljenostima. Ipak, retko ko zna šta to malo slovo “B” predstavlja, odnosno kakva se priča krije iza njega.

Ime Bluetooth inspirisano je, verovali ili ne – Vikinzima. Konkretno, sa danskim kraljem Haraldom “Bluetooth” Gormsonom.

Ideja da se njegov nadimak “Plavozubi” iskoristi za naziv ove bežićne tehnologije potekla je od inžinjera Džima Kardaha iz kompanije Intel. Kardah je smatrao da je to podobno jer je Gormson ujedinio različita danska plemena u jedno kraljevstvo, dok je Bluetooth, s druge strane, ujedinio različite komunikacione protokole u jednu tehnologiju.

Znak je zapravo posveta danskom kralju i Vikinzima, Foto: Freepik/mrmake

Tako je ovaj inžinjer svoju ideju predstavio švedskom kolegi Svenu Matisonu koji je ovu tehnologiju razvijao za kompaniju Ericsson.

On je bio oduševljen njegovim predlogom i nova tehnologija bežićnog povezivanja je dobila svoje prepoznatljivo ime.

Sam simbol slova spoj je dve vikinške rune (slova u runskoj azbuci), koje predstavljaju slova H i B u današnjem alfabetu, a to su inicijali danskog kralja Haralda “Bluetooth” Gormsona.

Pazite se da ne prođete kao Filip: Preuzeo OVU aplikaciju na telefonu, pa ostao bez dinara na računu

Izvor: Objektiv.rs, Klix.ba

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar