Ko je preležao kovid-19 preti mu NOVA BOLEST: Zbog korone kosti šuplje kao švajcarski sir

Načelnik endokrinologije KBC "Bežanijska kosa" prof. dr Jelica Bjekić Macut kaže za Objektiv da, usled terapije kortikosteroidima u lečenju kovida-19, može doći do smanjenja gustine kostiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock - 1917264119

Pacijenti koji su preležali kovid-19 ni posle nekoliko meseci ne mogu da budu sigurni da su se u potpunosti oporavili jer im, kako tvrde stručnjaci, zbog oslabljenog organizma ili prevelike doze određenih lekova preti nova bolest – osteoporoza. Načelnik endokrinologije KBC “Bežanijska kosa” prof. dr Jelica Bjekić Macut kaže za Objektiv da pacijenti po završetku bolničkog lečenja retko mere čvrstinu kostiju, jer se pažnja, kako navodi, uglavnom usmerava na pluća.

– Osteoporoza je svim pacijentima poslednja na listi, a to ne treba da bude tako, posebno sada, u doba pandemije, kada koronavirus svakodnevno oduzima živote. Oni koji se leče od kovida-19 koriste veliku dozu kortikosteroida, koje lekari prepisuju zbog upale pluća. Međutim, ti steroidni hormoni istovremeno loše utiču na kosti, koje postaju krhke, lomljive i šuplje, kao sir s rupicama – objašnjava dr Macut.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

OSTEOPOROZA UGLAVNOM POGAĐA ŽENE

Prema rečima naše sagovornice, osteoporozom su najviše pogođene pripadnice nežnijeg pola, i to
one koje su ušle u menopauzu pre 45. godine.

– Osteoporoza je povezana sa gubitkom estrogena. Zato žene u menopauzi imaju veći rizik od ovog obolenja usled nedostatka estrogena, koji štiti kosti. Takođe, i žene sitnije građe sklone su bolesti zbog nedostatka masnog tkiva. Oni koji su manje fizički aktivni pre će dobiti osteoporozu nego oni koji se bave sportom – navodi dr Macut.

OBAVEZNO MERENJE GUSTINE KOSTIJU

Dr Bjekić Macut objašnjava da pacijenti uglavnom ne osete gubitak koštane mase sve dok se ne dogodi neki prelom.

– Osteoporozu odlikuje niska koštana masa i promenjena struktura kostiju. Ne boli, sve dok se ne dogodi neki prelom, koji se već smatra komplikacijom izazvanom osteoporozom. Zato moramo apelovati na sve pacijente da proveravaju gustinu kostiju, ali i na zdravstvene radnike da deksu metodu uvrste u obavezan pregled bolesnika – ističe dr Macut.

NAJOPASNIJI PRELOM KUKA

Svaki prelom je bolan i opasan, a dr Macut ističe da su posledice preloma kuka drastične.

– Smrtnost u prvoj godini nakon preloma kuka je čak 20 odsto, dok 30 odsto ljudi koji su imali ovakvu frakturu ostane s trajnim invaliditetom. Nije bezazlen ni prelom kičmenih pršljenova, rebara, ručnog zgloba i drugih kostiju – kaže naša sagovornica.

Dr Macut dodaje da mnoge zdravstvene ustanove nemaju endokrinologe, pa se pacijenti jednostavno “ne sete” da se obrate stručnjacima za kosti, bilo da osećaju neki bol ili ne.

– Pacijenti koji su preležali koronavirus, a naročito žene, trebalo bi da deksa metodom utvrde gustinu kostiju. Ova dijagnostika se može uraditi u državnim ili privatnim ustanovama, gde košta oko 2.000 dinara – kaže načelnica.

Podaci američkih stručnjaka pokazuju da nakon preležane korone svaka treća žena i svaki peti muškarac obole od osteoporoze koja je, kako pišu istraživači, otkrivena na vreme.

– Treba da probudimo svest kod svih pacijenata, a ne samo kod onih koji su bili zaraženi koronavirusom. Osteoporoza se ne leči, ali može da se zaleči da ne dođe do preloma – uverava naša sagovornica.

Piše: Sanja Radovanović

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE ČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 1. APRIL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar