Dvoje državljana Srbije zaraženo: Ako imate OVE SIMPTOME, hitno se javite lekaru!

Oboleli su stari su 29 i 30 godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Gao Xiang/Xinhua via AP

Srbijom je odjeknula vest da je dvoje naših državljana zaraženo koronavirusom. Naime, oni su članovi posade na brodu Dajmond princes.

Virus se pojavio prošle godine u Kini, a od tada je zaraženo više od 77.000, a gotovo 2.600 ljudi je preminulo.

U 26 drugih zemalja potvrđeno je više od 1.200 slučajeva zaraženih, a umrlo je više od 20 ljudi. Od toga je sedam smrtnih slučajeva bilo u Italiji.

Od ukupnog broja zaraženih virusom do sada je preminulo između jedan i dva odsto, mada Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da stopa smrtnosti još nije definitivno utvrđena.

SZO je takođe objavila da bi svet trebalo bolje da se pripremi za moguću pandemiju korona virusa, te da bi sve zemlje trebalo da budu u pripravnosti. Ipak, naglašavaju da je još uvek rano nazivati epidemiju pandemijom, jer se pandemija proglašava kada infekcija istovremeno predstavlja pretnju u različitim delovima sveta.

Simptomi koronavirusa

Naučnici sa Univerziteta Vuhan upozoravaju da se prvo javlja temperatura. Drugi simptomi su umor i suvi kašalj, te bolovi u mišićima i otežano disanje.

Temperatura se pojavljuje u čak 99 posto slučajeva zaraze. Umor i suvi kašalj su se pojavili u više od polovine ispitanih pacijenata. Otprilike trećina je imala probleme s bolovima u mišićima i otežanim disanjem. Ostali simptomi povezani s uobičajenom prehladom, poput glavobolje ili bola u grlu, zabeleženi su u samo malom broju slučajeva.

Dvoje državljana Srbije zaraženo koronavirusom!

Primećeni su i neki rani atipični simptomi. 14 pacijenata je imalo problema sa dijarejom i mučninom jedan do dva dana pre nego što bi se pojavila temperatura ili teško disanje.

Istraživanja su pokazala da su stariji muškarci koji imaju zdravstvenih problema najpodložniji zarazi. Više od 54 posto pacijenata u studiji bili su muškarci, dok je prosečna dob bolesnika 56 godina. U proseku je trebalo oko 10 dana da pacijenti s teškim slučajevima bolesti budu primljeni na intenzivnu negu od trenutka kada su se pojavili simptomi.

Podsetimo, oboleli srpski državljani, članovi posade broda Dajmond Princes, stari su 29 i 30 godina.

Četvrti putnik sa kruzera “Dajmond Princes” usidrenog u Japanu preminuo je od posledica novog koronavirusa, javila je danas tv stanica NHK.

Nove žrtve iz minuta u minut! Opšta katastrofa u Italiji, za sat vremena DVOJE UMRLIH!

U pitanju je putnik koji je imao više od 80 godina, a preminuo je u japanskoj bolnici, preneo je Tass.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da radi na tome da dobije informaciju kada će putnici biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smešteni.

“Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, a ukazano im je i to da ukoliko budu smešteni u bolnicu potrebno je da traže da kontaktiraju ambasadu”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rsIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar