Mitropolit koga su progonili: Evo ko će predvoditi veliku litiju u Podgorici (VIDEO)

Ništa ga neće sprečiti da dođe u Crnu Goru i bude sa srpskim narodom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

U subotu 29. februara u Podgorici će biti održana velika litija koju će predvoditi mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije. Ova crkva, jedina kanonska u Ukrajini, već duže vremena je meta progona u toj zemlji. Bez obzira na davanje tomosa Pravoslavnoj crkvi u Ukrajini pre godinu dana, vernici su ostali verni sveštenstvu ove Crkve.

Povodom 75. rođendana mitropolita kijevskog Onufrija snimljen je prošle godine dokumentarni film “Naš blaženjejši”.

Mitropolit Kijevski i cele Ukrajine Onufrije (Berezovski) rođen je u svešteničkoj porodici 5. novembra 1944. g. u selu Koritnom, Vaškovskog rejona Černovicke oblasti Ukrajine.

Godine 1964. završio je černovičku Tehničku školu, radio je u građevinskoj organizaciji, a 1966. g. upisao Opštetehnički fakultet na Černovičkom državnom univerzitetu. Godine 1969. napustio je univerzitet i upisao Moskovsku duhovnu akademiju.

Godine 1970. je primljen u bratstvo Trojice-Sergijeve lavre, 18. marta 1971. g. zamonašen, 20. juna rukopoložen u jerođakona, a 29. maja 1972. g. u čin jeromonaha. Godine 1980. preimenovan je u čin igumana, a 28. avgusta 1984. g. postavljen na mesto nastojatelja Preobraženskog hrama Svetogorskog podvorja u selu Lukino Moskovske oblasti. 28. juna 1985. g. postao je blagočini Trojice-Sergijeve lavre, a 15. decembra 1986. rukoproizveden je u čin arhimandrita. Godine 1988. je završio Moskovsku duhovnu akademiju sa zvanjem doktora bogoslovskih nauka. 20. jula 1988. imenovan je za namesnika Uspensko-Počajevske lavre.

Litije širom Crne Gore, poruka večeri: “Narod se sabrao u skupštinu” (VIDEO)

Decembra devetog 1990. g. u Vladimirskoj sabornoj crkvi u Kijevu hirotonisan je u čin episkopa černovičkog i bukovinskog.

Januara 1992. odbio je da potpiše obraćanje nekih arhijereja iz arhijerejskog Sabora UPC patrijarhu Aleksiju Drugom radi davanja autokefalnosti Crkvi u Ukrajini, nakon čega ga je mitropolit Filaret (Denisenko, kasnije anatemisani) prebacio na Ivanovo-frankovsku eparhiju. 7. aprila 1992. je vraćen na Černovičku stolicu. 28. jula 1994. g. proizveden je u čin arhiepiskopa i imenovan za stalnog člana Svetog Sinoda UPC. Novembra 22. 2000. g. unapređen je u čin mitropolita.

Februara 24. godine 2014. na zasedanju Svetog Sinoda UPC izabran je za Kijevskog mitropolitskog trona.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar