“Nane, vidimo se uskoro!” Baka Jelka (91) pobedila koronu, njeni najdraži nikad SREĆNIJI

Bila uznemirena što mora u bonicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Devedesetjednogodišnja Jelka Stanković koja je korisnica Prihvatilišta za stara i napuštena lica 13. marta je nakon višednevne borbe sa koronom izašla iz kovid bolnice kao pobednik.

Dementna starica i ne zna sa kojom se pošašću izborila, te je za nju najveća radost bila ta što se nakon bolničkog lečenja vratila u jedini dom koji ima, među tridesetak korisnika i negovateljima koji brinu danonoćno o njima u Centru za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Baka Jelka je bila uznemirena što mora u bonicu, imala je ranije loša iskustva, kada smo joj tog dana pomogli da se smesti bolnicu, rekao sam joj „Nane vidimo se uskoro“, pogledala me je tužno kao da i sama nije verovala. Jedva sam čekao da je vidim kad je stigla ovde i kažem joj „jesam ti obećao“ – emotivno prepričava Aleksandar Stanojković pravnik u ovoj ustanovi.

On kaže da je baka inače zdrava žena iako ne može da se kreće bez njihove pomoći. Poreklom je iz planinskog kraja Vranja Poljanice i ima troje dece koji su se interesovali za njeno zdravlje.

U Centru za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite od kada je prošle godine proglašena pandemija, pored uobičajene brige za socijalno osetljive kategorije stanovništva, uselio se strah. Mnogi zaposleni koji već godinama sa osmehom na licu kažu da su im u nekim momentima one bile ne samo zaštita od virusa, već i podrška da korisnici ne pročitaju strah na njihovim licima.

Važna saradnja

Direktorka Centra Ivana Tasić kaže da je svim zaposlenima bilo jako važno da znaju da u svakom trenutku imaju punu podršku epidemiologa, lekara iz kovid sistem i Kriznog štaba i da je briga o socijalnim kategorijama bila svima na listi prioriteta. Kad god neko od korisnika mora na bolničko lečenje, ostali korisnici se uznemire.

Jelka na žalost zbog nije po proceni lekara mogla da primi vakcinu pa smo zbog toga dodatno strahovali. Na sreću njena pobeda je i naša pobeda jer već godinu dana pored briga za sopstvene porodice brinemo i o našim korisnica kao da su deo te – kaže Ivana Tasić direktorka ove ustanove.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar