Mafija na TikToku: Jure se motorima, hvale skupim stvarima i šalju opasne poruke

Italijanske eksperte ne čudi da organizovani kriminal sve više koristi platforme za omladinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: peterforsberg / Alamy / Profimedia

Snimak je dug jedva 30 sekundi, a vrlo ilustrativno pokazuje moć organizovanog kriminala.

Vidimo jedva osvetljenu ulicu u Napulju i grupu od pedesetak motociklista. Kako ne bi bilo zabune o kome je reč, pored emodžija krune je i simbol lokalnog klana Camorra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“TikTok je postao važan za mafiju. S takvim snimcima, gde se vide mladi pripadnici klana, jasno se poručuje – na tom području smo mi gazde“, objašnjava Marselo Raveduto sa Univerziteta Salerno, koji godinama proučava ponašanje organizovanog kriminala, prenosi DW.

Prikazati moć i snagu

Slično misle i najviši predstavnici pravosudnih organa Italije. To je jasna poruka kako određeno područje “pripada” određenom klanu.

“Ovaj fenomen primećujemo proteklih meseci. Iako nema nasilja, cilj je pokazati prisutnost i snagu. A koriste se platforme poput TikToka“, objašnjavaju nadležni.

Na pomenutim snimcima se mladi prestupnici hvale skupom odećom, velikim automobilima i luksuznim stanovima. Najčešće se u pozadini čuju šlageri s juga Italije, koji pevaju o ljubavi i slobodi, ali i poštovanju prema porodici.

Mobilizacija podmlatka

Eksperte za kriminal ne čudi da mafija sve više koristi TikTok. Ne samo da je platforma popularna među mladima, već to pokazuje i da organizovani kriminal ide u korak s vremenom.

“Velika je greška misliti da mafija opstaje 2021, kao što je znamo iz filma ‘Kum’. Nema više nakrivljenih kapa i sačmarica. Ti arhaični pokazatelji moći imaju drugo, moderno obličje. Mafija tako ostaje živa i u našem vremenu“, kaže Karlo Bonini, autor više knjiga i članaka o podzemlju.

Takvi snimci služe i za mobilizaciju podmlatka. Na jednom od njih se maskirani mladić hvali kako svakog dana dobija 300 evra samo da drži stražu mafijašima.

Postoje i TikTok snimci, gde kriminalci u kućnom pritvoru demonstrativno seku nanogice. Nadležni ističu da time poručuju kako su “toliko jaki da im država ništa ne može”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar