Nepravedno rešenje! Papa osuo po Trampovom planu za prekid sukoba Izraela i Palestine

"Sredozemnom regionu trenutno preti izbijanje nestabilnosti i konflikta na Bliskom istoku i raznim zemljama severne Afrike, između različitih etničkih, verskih i konfesionalnih grupa",

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

Papa Franjo je jutros upozorio protiv “nepravednih rešenja” izraelsko-palestinskog sukoba, kazavši da će ona biti samo uvod u nove krize, u kritici na bliskoistočni mirovni predlog Donalda Trampa.

Franjo je te komentare izneo u Bariju gde je otputovao na sastanak biskupa svih zemalja sredozemnog mora.

“Sredozemnom regionu trenutno preti izbijanje nestabilnosti i konflikta na Bliskom istoku i raznim zemljama severne Afrike, između različitih etničkih, verskih i konfesionalnih grupa”, rekao je Papa.

“Ne možemo da zanemarimo još uvek nerešen sukob između Izraelaca i Palestinaca, kao ni opasnost zbog nepravednih rešenja i uvoda u nove krize”, rekao je.

Među učesnicima bio je nadbiskup Pjerbati Picabala, apostolski upravnik Latinskog jerusalimskog patrijarhata, pod čiju jurisdikciju spada Izrael, palestinska teritorija i Jordan.

Izrael kreće u akciju! Netanjahu: Mapiramo delove Zapadne obale koje ćemo pripojiti!

Planom se priznaje izraelska vlast u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Veruje se da je ovo prvi put da Papa, koji je često branio i palestinska prava i izraelsku potrebu za sigurnošću, javno govori o izraelsko-palestinskom sukobu otkad je Tramp objavio plan 28. januara.

Planom se priznaje izraelska vlast u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i zahteva da Palestinci ispune niz uslova za državu s glavnim gradom u selu na Zapadnoj obali istočno od Jerusalima.

Iako je Tramp izjavljivao da mu je cilj da okonča desetogodišnji sukob, njegov plan ide u korist Izraela, što je naglašeno palestinskom odsutnošću za vreme njegove objave u Beloj kući dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu stajao pored njega.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rsIzvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar