I Eskimi igraju fudbal: FIFA i UEFA ih neće, a prvenstvo im je najkraće na svetu – upoznajte Grenland!

Fudbalsko prvenstvo Grenlanda igra se krajem avgusta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Najseverniji deo kopna na planeti, Grenland, poznat je kao zemlja večnog snega i leda…

Podkontinent pingvina, koji naseljava oko 56 hiljada žitelja, otkriven u desetom veku od strane Islanđana, danas je teritorija koja pripada Danskoj. Glavni grad je Gothop, ili Nuuk na tamošnjem jeziku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I pored izuzetno surovih uslova, koliko god to apsurdno zvučalo – sport egzistira na Grenlandu.

Rukometna selekcija tog ostrva, već se pojavljivala na velikim takmičenjima, a uprkos ‘večnoj zimi’ – na Grenlandu se igra i fudbal! Tačnije, ‘najvažnija sporedna stvar’ tamo je omiljena još od četvrte decenije minulog veka, a do danas, ljubav prema fudbalu dostigla je tačku usijanja. Brojni napori da Grenland, danska teritorija na severnom polu, postane članom FIFA, nikada se nisu isplatili, no, to nije bio razlog da među Eskimima zamre ljubav prema fudbalu.

Iako je više od 80 odsto površine Grenlanda pokriveno ledom, fudbal, kako godine odmiču, postaje sve popularniji sport. Na toj, danskoj autonomnoj teritoriji ne postoji nijedan travnati teren – ali postoji čak 76 fudbalskih klubova.U tamošnjim ekipama, kada sunce obasja obode istočne i zapadne obale, igra više od 4.000 fudbalera iz gotovo svih mesta. Da je fudbal najpopularniji sport i na Grenlandu, potvrđuje podatak da je prvi fudbalski klub, K-33, formiran davne 1933. godine. Nacionalni šampionat igra se od 1971. godine, kada je najveće ostrvo na svetu dobilo i svoju Fudbalsku asocijaciju.

Na najvećem ostrvu na planeti, postoji nekoliko terena, od kojih jedino stadion u Gothopu liči na skroman fudbalski objekat. Podloga je, poput brojnih terena u evropskom ’komšiluku’, sačinjena od šljake ili peska.

 

Fudbalsko prvenstvo Grenlanda igra se krajem avgusta. Takmičenje je turnirskog tipa, a na njemu učestvuje osam najkvalitetnijih ekipa. Nakon tri odigrana kola u obje grupe, koje broje po četiri ekipe, sledi razigravanje za prvaka – polufinale i finale.

Sve utakmice igraju se u jednom gradu, a poslednji domaćin bio je Umanak. U tom mestašcu, čak deset meseci vlada noć, što žitelje Umanaka, ipak, ne sprečava da igraju fudbal.

Naime, odatle dolaze čak tri prvoligaške ekipe, koje, doduše, nikada nisu uspele doći do titule prvaka. Najviše uspeha imao je N-48 iz mesta Ilulisat, koji je osvajao prvenstvo u sedam navrata. Slede Nuk i B-67 iz prestonog grada Gothopa, te K-33 iz Kakotroka, petostruki prvaci Grenlanda.

 

Pored fudbalskih klubova i šampionata, najsevernije ostrvo na svetu ima i svoju reprezentaciju. Nacionalni tim Grenlanda postoji od 1980. godine, a do sada je odigrao 54 utakmice. Među dosadašnjim rivalima ističu se ekipe poput Islanda i Farskih ostrva, ali i mnogih nepriznatih reprezentacija, kao što su Gibraltar, Tibet, Šetlandska ostrva…

Reprezentaciju je jedno vreme trenirao i legendarni Sep Piontek, bivši selektor Danske i Turske, u čije je vreme postignuto niz zapaženih rezultata. Najveću pobjedu, igrači Grenlanda zabeležili su na Ostrvskim igrama 2003, kada su savladali reprezentaciju kanalskog ostrvceta Sark 16:0, dok su najteži poraz pretrpeli 1980. godine, na debiju protiv Farskih Ostrva (8:0).

Foto: Youtube

Za razliku od Farskih Ostrva, takođe autnomne teritorije koja pripada Danskoj, Grenland nije članica FIFA i UEFA. Ne prave im problem Danci, nego klima, jer na Grenlandu ne postoje uslovi da se napravi teren sa prirodnom travom. Od 2015. fudbalski savezi Grenlanda i Danske, uz saradnju sa FIFA-inim programom za podršku „FIFA Goal“, rade na tome da se napravi funkcionalan stadion sa veštačkom travom i svim pratećim objektima, kako bi Grenland mogao da postane članica Kuće fudbala.

Reprezentacija Grenlanda iza sebe ima nekoliko velikih uspeha. Popularni ’polarni medvedi’ tri puta osvajali su četvrto mesto na Ostrvskim igrama, a osim toga, učestvovali su na gotovo svim ’non-FIFA’ smotrama.

Ipak, u redovima Grenlanda tada nije bilo najboljeg fudbalera i najveće zvezde ne samo grenlandskog, već i danskog fudbala. Reč je o Džesperu Gronkjeru.

Manje je poznat podatak da je aktuelni prvotimac Kopenhagena i reprezentacije Danske, rođen u Gothopu, glavnom gradu Grenlanda. Nakon što je nekoliko sezona nastupao za ekipe iz svog grada, Gronkjer se otisnuo preko Atlantika i Severnog mora i kao petnaestogodišnjak zaigrao za danski Tisted. Uprkos uspešnoj karijeri, tokom koje je, između ostalih, nosio i dresove Ajaksa, Čelzija i madridskog Atletika, Gronkjer se nikada nije pojavio u reprezentaciji Grenlanda.

Igrao u Partizanu, pa potpuno propao: Počeo u novobeogradskim “blokovima”, završio u grčkom zatvoru!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar