Policija UPOZORAVA roditelje na STRAŠNU pojavu: Odmah proverite telefone vaše dece!

Neophodno je da roditelji ovih dana posvete posebnu pažnju deci, u smislu stalnog nadzora, navodi policija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Policija
Foto: MUP Srbije

Na društvenoj mreži Tik tok pojavio se poziv deci na masovno samoubistvo! Ova strašna vest je kao bomba odjeknula u celom svetu, pa je i naša policija apelovala na sve roditelje da dobro provere šta im deca rade na društvenim mrežama!

Kako su preneli mediji širom sveta, izraelski Interpol je prvi uputio upozorenje da se preko Tik toka upućuje poziv mladima na kolektivno samoubistvo, zbog čega je i srpska policija preduzela sve mere predostrožnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Prvi sumnjivi snimci na ovoj društvenoj mreži primećeni su 24. februara kod jedne grupe mladih iz Rusije, a samo do kraja narednog dana, taj “čelendž” (izazov) imao je više od 430.000 pregleda iz celog sveta! Zato je naša policija uz maksimalan oprez krenula da proverava sadržaje na Tik toku koje objavljuju mladi u Srbiji – kažu u policiji i dodaju:

Apelujemo na sve roditelje, posebno na one koji znaju da su njihova deca aktivna na društvenim mrežama, uključujući i Tik tok, da odmah provere njihove naloge i objave. Takođe, neophodno je da roditelji ovih dana posvete posebnu pažnju deci, u smislu stalnog nadzora.

Psihoterapeut Zoran Milivojević ističe da je veoma važno da roditelji često razgovaraju sa decom.

– Kada se pojavi tako strašna vest ili objava na društvenoj mreži, roditelji moraju zajedno sa decom da prokomentarišu to. Kroz priču je neophodno da deci ukažu na besmislenost samoubistva, da im objasne kako je to veoma glup čin i da im objasne zašto je to tako. Moraju da ukazuju mladima na sve negativno i nepotrebno u ideji samoubistva. Razgovor treba da ide u pravcu da dete, bez obzira šta se dogodilo ili šta je uradilo, nikako ne treba da pomišlja na samoubistvo – napominje Milivojević.

On dodaje da na društvenim mrežama postoji mnogo različitih “čelendža” (izazova), od kojih su neki čak i smrtonosni.

Ne podležite pritiscima

– Izazovi tipa “ako si hrabar ili različit od ostatka sveta, uradi to i to” ciljaju decu koja su nesrećna, zanemarena, očajna, koja pate, misle da ih roditelji ne vole… Baš toj deci treba objasniti da ne smeju da podlegnu pritisku da rade destruktivne stvari – rekao je psihoterapeut i dodao:
– Iako verujem da se na Tik toku pojavio taj novi izazov, ne mislim da će doći do masovnog samoubistva dece. Naravno, treba biti vrlo oprezan jer su neka deca nastradala u različitim izazovima na Tik toku, a da nisu želela sebi da oduzmu život. To se desilo kada su dve devojčice zbog nekog izazova sebe davile i na kraju su preminule. One nisu htele da počine suicid, ali su nastradale, tu se radilo o takozvanoj zadesnoj smrti.

Popularni izazovi na Tik toku

* “Skal brejker čelendž” ili Izazov “slomljene lobanje”
U njemu učestvuju četiri osobe. Osobe sleva i zdesna skoče, za njima skače osoba u sredini, kojoj ovo dvoje izmaknu noge dok je još u vazduhu. Cilj je da osoba koja je u sredini padne na tlo i udari glavom. Što jače udari glavom, to će snimak biti efektniji.

*Izazov “Blekaut”
Podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt.

* Izazov “Sečenje”
“Kating čelendž” podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem.

* Izazov “Ispijanje”
“Drinking čelendž” predstavlja nadmetanje u ogromnoj količini popijenog pića ili neke druge tečnosti.

* Izazov “Momo”
Učesnici izazova razgovaraju sa nepoznatom osobom koja im postavlja niz opasnih zadataka. Ako završe zadatke, bili bi nagrađeni susretom sa zastrašujućim likom “Momom”. Ako nisu završili zadatke, ili su odbili da ih izvrše, “Momo” preti nasilnim slikama, porukama, govoreći da poseduje lične informacije i tajne, koje će izneti na svim internet stranicama.

* “Lizanje WC šolje”
Zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i izazov lizanja WC šolje, koji je naročito popularan u Americi.

* “Polivanje zapaljivim sredstvom”
Cilj je pokazati ko duže može da izdrži toplotu, a završava se u bolnici sa opekotinama trećeg stepena.

* “Izazov novčića”
Igra “Peni čelendž” od učesnika zahteva da ubace novčić između punjača za mobilni i utičnice, čime rizikuju da ih udari struja ili da izazovu požar.

* “Lepljenje usana superlepkom”
Ovaj izazov je posebno popularan među devojkama. Zadatak je da se gornja usna podigne i zalepi superlepkom kako bi se dobio efekat uvećanih, silikonskih usana.

* Izazov “Cimet”
Pre nekoliko godina izazov na mrežama je bio da se jede cimet direktno iz kese i jedan od učesnika je preminuo od gušenja.

 



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar