Miroslav se PREVARIO, ne kaže se “Kosovo” i “Srbija”: Vučić se obratio nakon sastanka sa Lajčakom

Predsednik Srbije i specijalni predstavnik EU razgovarali su u zgradi Generalnog sekreterijata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sastanak se održao u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije na Andrićevom vencu, a nakon sastanka lideri su se obratili medijima

“Imali smo dobar i sadržajan razgovor. Gospodin Lajčak me je upoznao sa najvažnijim stvarima koje je imao u Prištini. Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga”, započeo je svoje obraćanje Vučić.

Predsednik je podsetio da je želja Srbije da bude odgovorna i posvećena.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

“Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumevanje i za njene nacionalne interese, a ne samo interese Albanaca. U skladu sa tim mi smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve. Naša obaveza je da budemo odgovorni i posvećeni, zato što neće biti napretka u evrointegracijama ukoliko ne napravimo ozbiljne pomake u razgovorima sa Prištinom” – rekao je Vučić.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Miroslav Lajčak je na početku obraćanja rekao da mu je žao što u Beograd ne dolazi češće, ali da je pandemija virusa korona to onemogućila.

“Sa Kurtijem, Osmani i Hotijem sam imao konstruktivne razgovore. Svima sam poslao poruku koju ću preneti i ovde. Očekuje se da se dijalog nastavi u dobroj veri, nikome nije u interesu da držimo ‘status kvo’. Članice EU očekuju da obe strane implementiraju sve dogovoreno u poslednjih deset godina. Drago mi je da je Vučić iskazao volju da dođe u Brisel kad god bude trebalo”. rekao je Lajčak.

Upitan za komentar Kurtijevih reči da mu dijalog nije prioritet, Lajčak je rekao:

“Nijedan lider nema luksuz da bira prioritete”.

Vučić je naglasio da Lajčak umesto nazivanja dijaloga između “Kosova” i “Srbije” bi trebalo da upotrebljava termin dijalog “Beograda” i “Prištine”, ali je naglasio da je to verovatno bila nenamerna greška.

Na pitanje novinarke da li će dijalog moći da bude postignut bez priznanja, Lajčak je odgovorio:

“Prvo što sam rekao i danas je da EU očekuje da obe strane implementiraju sve što je dogovoreno, a inače je praksa da se nakon toga usklađuju sa unutrašnjom legislativom.”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar