Kinezi OTKRIVENI! Satelit uslikao TAJNE podzemne nuklearne arsenale, Pentagon u panici (FOTO)

Interkontinentalne balističke rakete novije generacije sadrže komponentu na čvrsto gorivo koja omogućava operateru bržu pripremu rakete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Facebook/Printscreen

Kina navodno razvija sposobnost lansiranja naprednih interkontinentalnih balističkih raketa iz podzemnih skladišta kako bi mogla brzo da reaguje na potencijalni nuklearni napad, smatra američki stručnjak Hans Kristensen, objavila je agencija AP.

Kristensen, koji je analitičar pri Federaciji američkih naučnika, izveo je zaključak o Kini nakon što je analizirao niz satelitskih fotografija do kojih je nedavno došao. Prema njegovim rečima, slike ukazuju na to da Kina pokušava da se suprotstavi onome što smatra sve većom američkom pretnjom. Pentagon još nema komentar na ove tvrdnje.

Analitičar je dodao da fotografije, kako izgleda, pokazuju da je Kina započela izgradnju najmanje 16 podzemnih skladišta na ogromnom poligonu za testiranje raketa u blizini Đilantaja u severnom delu zemlje.

Ova podzemna skladišta su dodatak već postojećim, kojih je 20, a u kojima se nalaze stariji modeli interkontinentalnih balistički raketa DF-5, objasnio je Kristensen, dodajući da to predstavlja samo deo broja skladišta balističkih raketa kojima raspolažu SAD i Rusija.

AP je izvestio da se čini da su skoro sva skladišta koje je uočio Kristensen dizajnirani da prime sofisticirane kineske interkontinentalne balističke rakete DF-41, čiji je domet Aljaska i veći deo kontinentalnog dela Amerike.

Interkontinentalne balističke rakete novije generacije sadrže komponentu na čvrsto gorivo koja omogućava operateru bržu pripremu rakete za lansiranje u poređenju sa DF-5.

Kristensen tvrdi da očigledni napor Kine da napravi skladišta u kojima mogu da ubace DF-41 pokazuje da pokušava da uspostavi održivost svojih (nuklearnih) snaga.

Tvrdnje dolaze nakon što je Pentagon u svom godišnjem izveštaju o kineskim vojnim dešavanjima prošlog leta argumentovao da Peking planira da pojača mirnodopsku sposobnost svojih nuklearnih snaga postavljanjem više interkontinentalnih balističkih raketa u podzemna skladišta.

Kina je prošle godine odbila da se pridruži rusko-američkim pregovorima o budućnosti poslednjeg velikog pakta o kontroli naoružanja, Novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), tvrdeći da ima samo delić nuklearnih arsenala kojima raspolažu Moskva i Vašington.



Izvor: Sputnjik

Komentari (3)

  1. Nebitno cije su samo da stane pandemija inace zapad ne prizna srpsko,hrvatsko,balkansko obrazovanje koje je hiljadu puta kvalitetnije od zapadnog...Tvoj komentar nebitan...

    Odgovori
  2. jedini problem sa vakcinama je sto oni koji nisu primili "zapadne" vakcine nece moci putovati na Zapad! Zapad priznaje samo vaxine registrovane u zapadnim zemljma. Kineske i ruske vakcine ne VAZE . Vaze samo unutar vuciceve Srbije kao experimentalni poligon

    Odgovori
  3. ....pa sta trebaju da cekaju jenkije da se na njima izivljavaju ko nad srbima....kinezi samo napred sa izgradnjom

    Odgovori

Ostavite komentar