Povedite računa, ključne su sitnice: Psiholozi navode 6 stvari koje najčešće dovode do RAZVODA

Budite iskreni prema sebi i suočite se sa svojim greškama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Kada u braku dođete do tačke bez povratka, obično se ispostavi da za razvod nisu krivni preljuba ili neka druga krupna stvar, već sitnice.

Ne kaže se uzalud da je đavo u detaljima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bračni terapeut Endrju Maršal se detaljno bavio ponašanjima koja najčešće dovode do razvoda.

Sitnice se nagomilavaju, nezadovoljstvo postaje sve veće, i mali problem se pretvara u lavinu nezadovoljstva.

Manjak pažnje

On klima glavom dok ona objašnjava šta moraju da urade, dok su mu misli negde drugo, ili ona proverava svoj mobilni dok on želi da se požali na problem na poslu. To su samo neki od scenarija ne poklanjanja pažnje partneru u potrebnom trenutku. Svoje ponašanje opravdavamo pretpostavkama da će biti vremena za to ili da ovo čime se trenutno bavimo zahteva samo malo vremena.

Zamke takvog ponašanja i moguća rešenja

Kada ne posvećujemo partneru dovoljno pažnje, time mu poručujemo da nismo zainteresovani za njega kao i da su nam druge stvari važnije. Jedno vreme će to tolerisati, a nakon što mu “prekipi” i sam će se tako početi da se ponaša što će neminovno dovesti do gubitka bliskosti.

Foto: Freepik/freepik

Nametanje vlastitih pravila

Bilo da se vaš partner stalno žali jer ne sklanjate stvari za sobom ili vi njemu jer on ne učestvuje u kućnim poslovima, najčešće svako za sebe misli da je u pravu. Mislimo da je takvo ponašanje prihvatljivo jer da nas druga strana posluša i da poštuje naša pravila, problema ne bi ni bilo.

Zamke takvog ponašanja i moguća rešenja

Nametanjem vlastitih pravila ne samo da se postavljamo superiorno prema partneru, već jasno demonstriramo koliko smo pametniji i ko kome treba da se podredi, pa u startu odbacujemo njegove predloge i kažnjavamo ga za neposlušnost.

Foto: Freepik/yanalya

Pretvaranje da je sve u redu

Ako je jedan od partnera pod stresom, a drugi mu kaže da se opusti i zaboravi na to, to na odnos deluje kontraproduktivno. Zbog toga se partner pod stresom oseća primoran da se oraspoloži, a to obično ne rezultira smehom i srećom već – ljutnjom. To ljudi najčešće rade jer misle da se može neko oraspoložiti s par šala i komplimenata, ali ako su veće brige u pitanju, to naprosto nije moguće.

Zamke takvog ponašanja i moguća rešenja

Ležernim stavom i okretanjem svega na šalu pretvaramo se da problem ne postoji i potcenjujemo partnerova osećanja. Kako biste to sprečili, primenite dve strategije. Prvo zamislite da ste u partnerovoj poziciji da bi stekli utisak o tome kako se on oseća, a zatim priznajte njegovo raspoloženje pa mu dajte za pravo da se tako oseća. Time nećete stvarati jaz među vama, već podstaknuti razumevanje.

Upadanje u reč

Ako nekog dugo poznajemo, često pretpostavljamo šta će reći i prekidamo ga u razgovoru. To činimo i ako mislimo da ćemo nešto zaboraviti ako ne kažemo odmah. Mada ponekad i bez loših namera, prekidanje partnera dok govori uglavnom frustrira.

Foto: Freepik/solominphoto

Zamke takvog ponašanja i moguća rešenja

Pretpostavljanje je jedan od najvećih grehova u međuljudskim odnosima i ne postoji način da saznamo šta partner misli ako ga ne saslušamo do kraja. Čak i ako nam se ne sviđa ono što govori, treba ga pustiti da završi jer se njegovo mišljenje neće promeniti, a njegovo zameranje će samo bujati.

Izvlačenje stvari iz prošlosti

Većina svađa u odnosu svodi se na tri do četiri glavne teme o kojima uvek ima nešto da se kaže. Najčešće se to događa jer niste problem rešili do kraja, a načelno ste pristali na kompromis. Ali, dugoročno zameranje nije rešenje već tinjajuća buktinja jer svaka sledeća ranjiva situacija probudiće uspomene na ovu nerešenu.

Zamke takvog ponašanja i moguća rešenja

Vraćanje na iste teme iznova unazađuje odnos, podstiče svađe i onemogućava pronalazak zadovoljstva u vezi. S vremenom sve postaje crno, a sam odnos gubi svoj smisao. Uprkos nekoliko problema, temelj ljubavnog odnosa moraju da budu stvari i želje koji vas vežu, pa je upravo prisećanje na njih i način njihova iniciranja.

Foto: Freepik/freepik

Zapuštanje izgleda i uzimanje “zdravo za gotovo”

U dužim vezama česta je pojava zanemarivanja vlastitog izgleda, kod jedne ili obe strane. Ako prestanete da vodite brigu o svom fizičkom izgledu i zanemarite pravila pristojnog ponašanja, teško je očekivati da će vas partner doživljavati privlačno kao na početku. Iako to može da funkcioniše, takvo ponašanje daje partneru do znanja da ste ga uzeli “zdravo za gotovo” i da više nemate motiva za trud.

Zamke takvog ponašanja i moguća rešenja

Zatvarajte vrata na toaletu za sobom i trudite se da ostanete u dobroj formi kako biste mogli to isto da očekujete od partnera. Inicirajte seks i romantično ponašanje kako ne biste žalili da vam se odnos sveo na “cimerski”.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar