Srbi se uglavnom ne sahranjuju nedeljom: Postoje izuzeci, otkrivamo šta je PRAVA ISTINA

Po hrišćanskom verovanju i učenju crkve, smrt je prelazak iz ovozemaljskog privremenog života u nebeski večni život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Običaji vezani za sahranu pokojnika se razlikuju u zavisnosti od različitih krajeva Srbije.

Što se tiče stava crkve oko opela i sahrane pokojnika, za crkvu je najvažnije žito, vino i sam čin opela. Opelo je molitva u kojoj se sveštenik moli za pokoj duše pokojnika i za oproštaj grehova njegovih koje je kao čovek u životu učinio.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Važni su i pomeni koji se vrše od kuće do groblja, jer je pomen, takođe molitva.

U Srbiji se sahrane nedeljom retko vrše, jer je nedelja u hrišćanstvu poznata kao dan za odmor. Ipak, postoje dani u kojima je smrtnost povećana, pa se usled podužih lista čekanja sahrane vrše i nedeljom.

Međutim, mitropolit Amfilohije Radović je sahranjen u nedelju 1. novembra. I tom prilikom je određen broj ljudi koji je postavio pitanje “da li po pravoslavnim običajima crkva treba da obavi čin sahrane nedeljom?”

Gospodin sveštenik Ranković izrazio je svoje neslaganje sa tvrdnjom da se nedeljom ne obavljaju sahrane, po pravoslavnom verovanju.

“Ko to kaže da to nije u skladu sa našom verom? Taj dan je čak i poželjan za takav čin, nedelja je dan vaskrsenja, dan kada je život pobedio smrt i u tome se ogleda simbolika nedelje u pravoslavlju. Čak se kaže da kada neko umre naVaskrs, koji uvek pada na nedelju, da su tada otvorena vrata raja i da ide direktno u raj. Svaka nedelja je ponovljeni Vaskrs, po drevnom hrišćanskom verovanju. Ovo je svojevrstan božiji blagoslov da neko bude sahranjen u nedelju”, ističe otac Ljuba.

On smatra da su priče oko nedelje, koje naglašavaju kako je poslednji dan sedmice neprikladan za sahranu ništa drugo do praznoverje.

“To je neka bapska, paganska vračarija koje nije čak ni narodno verovanje već izvitopereno pagansko verovanje, neka vrsta kvazi-religije, više je vračanje nego religija, to su interna verovanja. Kada bih i sam birao dan kada ću biti sahranjen to bi bila nedelja, to je dan kada su svi slobodni i ne moraju da žure, takođe je to i dan kada se vrši liturgija”, zakjučuje sagovornik.

Svoj stav o ovom pitanju, jasno je izneo i Željko Injac, verski analitičar.

“Po pravoslavnim, crkvenim običajima subota je posvećena mrtvima, subotnjim danom se obavljaju pomeni i parastosi u crkvi i na grobljima. Sahrana se ne obavlja samo na Vaskrs, koji inače uvek pada u nedelju. Nedeljom se obavljaju sahrane, pogotovo kada je u pitanju neki arhijerej kao što je mitropolit Amfilohije, koji je bio izuzetno značajan za narod i za crkvu. Takva sahrana, odnosno opelo se obavlja u sklopu liturgije, a liturgija se inače i vrši nedeljom. Čak i da je bio neki radni dan odslužila bi se liturgija i onda u sklopu te liturgije bi se obavilo i opelo”, ističe verski analitičar.

Injac kaže da dan koji je izabran za sahranu Amfilohija nije ništa neobično u pravoslavnoj religiji.

“To ne bi trebalo da predstavlja bilo kakav problem i ja ne znam kako je to uopšte nekome palo na pamet. Da je kojim slučajem sahrana bila planirana za Vaskrs, onda bi se to odložilo za drugi dan. Moguće je da je zbog toga što Vaskrs uvek pada nedeljom došlo do neke zabune”, navodi Injac.

Zbog pandemije koronavirusa u Srbiji je broj sahrana je skoro dvostruko veći nego u istom periodu prošle godine, a zbog velike gužve na nekim grobljima preminuli se sahranjuju i nedeljom. Samo u Beogradu bilo je dana kada je sahranjeno ili kremirano više od 80 osoba.

U beogradskom JKP “Pogrebne usluge” tvrde da je broj sahrana povećan i da je to posledica trenutne epidemiološke situacije. Na nekim grobljima, razmak između opela je samo 15 minuta.

“Radi se prekovremeno, a na pojedinim beogradskim grobljima je bilo sahrana i nedeljom. Za sada uspevamo da realizujemo sve neophodne aktivnosti sa raspoloživim brojem zaposlenih. Posebno vodimo računa o zdravlju kolega koji su angažovani na sahranjivanju, transportu i direktnoj brizi o preminulima”, kažu u tom preduzeću.

Podsetimo, porodica Đorđa Balaševića odlučila je da se on sahrani danas u Novom Sadu.

Tajna Darinog brata: Maleni Bude ganuo je srca širom regiona, a ovo niste znali o njegovoj ulozi u filmu



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar