ODLIČNA PRILIKA

Plata do 2.000 evra, a niko neće da radi: Ovo je NAJTRAŽENIJE zanimanje u Srbiji

Majstori nedostaju, a zarada je odlična

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Prema navodima domaćih medija, usluge montera i servisera liftova su poslednjih godina veoma tražene u Srbiji, a na osnovu proračuna, oni mesečno mogu da zarade i 1.000 evra, dok stručnjaci u ovoj oblasti mogu zaraditi i dvostruku sumu od 2.000 evra.

Iako je sa ubrzanom modernizacijom i postavljanjem standarda u sferi građevinarstva sve više liftova u višespratnicama, činjenica je da je ljudi koji obavljaju postao ugradnje i popravke liftova sve manje. Naime, mnogi od njih polako odlaze u penziju, dok mlađi mahom u inostranstvu ubiraju plodove svog rada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iz tih razloga, u Privrednoj komori Srbije je osnovan Savet za liftove, koji bi trebalo da pomogne da se uskoro u tehničkim školama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uvede obučavanje mladih za ovaj posao.

“Deca su inače slabo zainteresovana za ovakva zanimanja, a većina starih majstora je otišla u penziju. Sada imate situaciju da je i dalje veliki broj liftova u Beogradu, tri četvrtine njih je staro i bez procesora koji odmah pokazuje grešku, pa se mlađi majstori ne snalaze”, kažu u jednom servisu u glavnom gradu Srbije.

“Kolege se ne žale za platu, svi su zadovoljni. Ako hoćeš više para, moraš više i da radiš, ovaj posao zahteva i dobru koncentraciju, jer se sve radi gore, sa kabine. Ako liftovi ne ispunjavaju sve uslove, mogu se dogoditi i povrede, ali kod nas ima svega i svačega, čovek mora da bude oprezan. Svaki lift mora da se servisira jednom mesečno, u poslovnim zgradama gde je frekvencija velika i dva puta mesečno”, istakli su u servisu.

Hoćete u lift? Nema više pritiskanja dugmića, tu su sad PAPUČICE (VIDEO) 

Potpredsednik Saveta za liftove Božo Vukašinović istakao je da postoji tendencija o obnavljanju specijalnog smera za servis i montažu liftova:

“Nekada su postojale škole za servisere i montere, trebalo bi da ovaj novi smer bude pokrenut najpre u Beogradu, a ubrzo bi došli na red i drugi gradovi. Ovo je jedno deficitarno zanimanje, jako je dobro plaćeno ali nije lako”, rekao je Vukašinović.

Kako biste se bavili ovim poslom, potrebno je da odlično poznajete elektorniku i mehaniku, što nije jednostavan posao, a i sama obuka i učenje posla predstavlja komplikovan poduhvat.



Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar