OBRATITE PAŽNJU

ŠTA JE HISTRIONIČNI POREMEĆAJ LIČNOSTI: Najviše ga imaju žene, a ovo su simptomi

Evo o čemu je reč

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ drobotdean

Histrionični poremećaj ličnosti najčešće se odlikuje kroz prekomerno zahtevanje pažnje i intezivnu emocionalnost. Ljudi sa ovim poremećajem ličnosti najčešće imaju nisko samopouzdanje i samopoštovanje, stalno imaju potrebu da od drugih dobiju jasne znakove odobravanja i prihvatanja, Teže uvek da budu u centru pažnje, a kako bi to postigli ponekad se ponašaju neprimereno i dramastično.

Američko psihijatrijsko udruženje ističe da su ove osobe previše emotivne, dramatične i imaju nepredvidivo ponašanje. Sve stvari u životu prihvataju na vrlo emotivnom i ličnom nivou. Zbog toga seu skloni neprikladnom ili neprihvatljivom ponašanju u društvenom i profesionalnom okruženju. Kada nisu u centru pažnje, osobe sa histrioničnim poremećajem ličnosti mogu se osećati uznemireno, necenjeno, nelagodno i neprihvatljivo u okruženju. Poremećaj se može pojaviti još u ranom detinjstvu, ali i tokom zrelog životnog doba. Događa se kod 2 do 3% populacije, a pogaža više ženski pol u odnosu na muškarce.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema Američkom psihološkom udruženju (APA) histrionični poremećaj ličnosti definisan je kao dugotrajna dramatizacija u kojoj pojedinci skreću pažnju na sebe, preterano impulsivno reaguju na manje događaje, imaju ispade besa, skloni su manipulaciji i pretnjama na svoju štetu. Kad su u centru pažnje ove osobe su atraktivne, zavodljive, koketne, jer smatraju da tako održavaju pažnju. Međutim, čim ne privlače poglede i nisu centar pažnje željene grupe, počinju situacije drame, kroz pretvaranje, glumu i stvara se osećaj nelagodnosti.

Foto: Freepik/asierromero

Evo koji simptomi prema stručnjacima ukazuju na histrionični poremećaj ličnosti:

  1. neobičlno ponašanje zarad centra pažnje;
  2. neprikladno koketiranje u svakom trenutku;
  3. brze promene raspoloženja i pojačani izlivi emocija;
  4. osećaj nelagodnosti akda nisu u centru pažnje;
  5. stalna potreba za potvrđivanjem ličnih kvaliteta od strane drugih ljudi;
  6. preosetljivost na kritike;
  7. rizično ponašanje u potrazi za avanturama i novim životnim iskustvima;
  8. nedostatak empatije i visoka usredsređenost na sebe;
  9. brzo se vezuju za druge ljude;
  10. sklonost depresivnim raspoloženjima.
Foto:Freepik/pressfoto

Šta uzrokuje histrionični poremećaj ličnosti?

Isšitivanja tek sada treba da utvrde tačan razlog nastanka ovog poremećaja, ali određeni faktori kao što su genetika, vaspitanje, drugi poremećaji ličnosti, loše okruženje, traume iz detinjstva, trume iz tinejdžerskog doba, intezivan stres i anksioznost mogu biti okidači za ovaj mentalni poremećaj.

Histrionični poremećaj ličnosti može se utvrditi samo kod odraslih osoba, a ne kod dece i dijagnozu mora da definiše psihijatar ili klinički psiholog. Kod ovakvih poremećaja najčešće se ispituje uzrok, da li je u vezi sa nekim drugim mentalnim problemom, pa se tek onda preporučuje adekvatna terapija i način lečenja.



Izvor: Objektiv.rs, lovesensa.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar