Lekari iz Tiršove izveli čudo: Mala junakinja je sve izdržala, posle tri operacije ubrzo ide kući

Prof. dr Aleksandar Sretenović govorio predvodio tim koji je ispisao istoriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Malena heroina od pet meseci, kojoj je u „Tiršovoj“ odstranjen tumor jetre vrlo zahtevnom ALPPS tehnikom i koja je najmlađi pacijent na svetu operisan na taj način, oseća se dobro, počela je da jede i juče je posle dve nedelje provedene na intenzivnoj nezi prebačena na odeljenje.

Srpski lekari ispisali istoriju: Beba je imala male šanse, izveli su nešto što NIKO NA SVETU nije uspeo

Devojčica je od svog drugog meseca života imala šest ciklusa hemioterapije, tri operacije i čeka je još hemioterapija na putu do konačne pobede. Bebi je s dva meseca dijagnostikovan hepatoblastom, maligni tumor jetre, koji je sada prošlost zahvaljujući podvigu naših lekara na čelu prof. dr Aleksandrom Sretenovićem iz UDK „Tiršova“ i dr Srđanom Nikolićem iz Instituta za onkologiju, koji ulazi i u svetske anale jer mlađeg pacijenta operisanog tom inovativnom i komplikovanom procedurom nema.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prof. Sretenović kaže za Kurir da je beba imala ogromnu izbočinu na stomaku:

Dobre vesti iz Tiršove: Jednogodišnje dete koje je danas ispalo kroz prozor NIJE ŽIVOTNO UGROŽENO

“Utvrdili smo da ima tumor na jetri od 11 cm, pa je bebica već s dva meseca imala prvu hiruršku intervenciju kako bismo uzeli uzorak za analizu. I već u septembru je krenula sa šest ciklusa hemioterapije. Ona je mali-veliki borac i, bogu hvala, dobro je odreagovala. Tumor se gotovo prepolovio na šest centimetara. Ali je i dalje bio veliki, a nakon specifične dijagnostike shvatili smo da bi posle otklanjanja klasičnom operacijom dete moglo da umre zbog akutnog popuštanja jetre. Skenerom smo izmerili volumen zdravog dela jetre i izračunali da će bebi ostati svega 30-35 odsto zdravog organa, što nije dovoljno da preživi. I bukvalno dan pred operaciju postalo je jasno da to ne možemo operacijom u jednom aktu i da moramo da idemo na ALPPS tehniku”

On dodaje da ta inovativna procedura teška i rizična, ali nisu imali izbora:

DIRLJIV PRIZOR vratio veru u novogodišnju čaroliju: Na zgradi Tiršove “poleteli” Deda Mrazovi (VIDEO)

“Tokom prve operacije jetra se preseče na dva dela – zdravi i bolesni. Taj bolesni deo ostavlja se da služi kao pomoćni režanj malom, zdravom režnju kako bi dovoljno porastao da taj bolesni može da se otkloni. Podvežu se krvni sudovi koji hrane bolesni deo i kompletna krv se preusmerava u taj mali, zdravi režanj. I za sedam do deset dana, do naredne hirurške intervencije, taj bolesni režanj drenažom žuči pomaže zdravom da poraste. Skener je posle sedam dana pokazao da je zdravi režanj porastao 12 procenata, pa je usledila druga operacija, kojom smo izvadili režanj na kom je bio tumor”

Sve je izdržala

Beba, navodi Sretenović, nema metastaze na drugim organima.

“Malecka je sjajna. Šta je sve izdržala! Prešla je juče s intenzivne na odeljenje, gde će biti s mamom. Počela je i da jede, već je imala i dve-tri stolice, što je dobar znak da su creva proradila. Sigurno će, po protokolu, morati da ima još neki ciklus hemioterapija

Bebica uskoro ide kući

I dr Srđan Nikolić kaže za Kurir da je zahvat bio više nego delikatan:

“Jetra tog deteta ima svega 300-400 grama i zamislite s tolikim tumorom koliko je to delikatno. Morali smo taj prvi akt da izvedemo ALPPS metodom da bi dete preživelo. Najmlađi pacijent na svetu kome je ovom metodom odstranjen takav tumor imao je 20 meseci. Bebica se dobro oporavlja, ne očekujemo komplikacije i nadamo se da će ubrzo moći da ide kući. Ne bi trebalo da ima posledice, što se tiče operacije, jetra će se tokom života uvećati i biće sasvim normalna”



Izvor: Kurir

Komentari (1)

Ostavite komentar