Ministar Stefanović: Osnažićemo domaću vojnu industriju, završen projekat renoviranja VMA

Ministar Stefanović podseća da mi proizvodimo dva značajna oklopna vozila - Lazar i Miloš

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Srbije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da će jedan od prioriteta tog ministarstva biti osnaživanje domaće vojne industrije.

“Napravili smo stratešku viziju kako da se oslonimo na domaću proizvodnju i to je za nas jedan od ključnih prioriteta”, rekao je Stefanović gostujući na TV Prva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kaže da će biti nastavljene nabavke oklopnih vozila i podseća da mi proizvodimo dva značajna oklopna vozila – Lazar i Miloš.

Stefanović o povećanju plata za vojnike po ugovoru: Ako hoćemo da imamo vojsku, moramo da imamo vojnike 

“Radimo na proizvodnji još tipova oklopnih vozila po zahtevima Generalštaba Vojske Srbije”, dodao je ministar.

Takođe, navodi da ne možemo da imamo velike kapacitete zbog stanje koje je bilo u vojsci do 2012. godine, ali da država ima velike ambicije po tom pitanju.

Dodaje da Ministarstvo odbrane uredno plaća preduzećima namenske industrije kako bi mogla da finansiraju sve te projekte.

“Pored toga nastavićemo proizvodnju samohodnih haubica Nora. Videli ste u Nišu šest Nora u sastavu naoružanja, a ove godine očekujemo da će ih biti značajno više”.

Stefanović je podsetio da je Srbija dobila od Rusije tenkove T-72MS i vozila BRDM 2, da modernizujemo i protivvazdušne sisteme…

Sve to radimo kako bi povećali borbenu gotovost naše vojske.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je danas da će Vojnomedicinska akademija biti kompletno renovirana i da bi radovi mogli da krenu početkom 2022. godine.

“Radimo zajedno sa Ministarstvom energetike projekat potpunog renoviranja VMA. To je vojna bolnica koja je počela da radi 1981. i od tada nije imala značajnije renoviranje, niti znacajnije nabavke skupe medicinske opreme”, naveo je Stefanović.

Kaže da je projekat za renoviranje VMA rađen u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom.

“Verujem da će to biti jedna potpuna renesansa VMA, to je ogroman prostor, sa više od 180.000 metara kvadratnih i sa složenim zahtevima, pošto će se odvijati proces rada tokom renoviranja”.

Stefanović je rekao da sada VMA radi 24 sata na lečenju svih nekovid pacijenata, kao i da se na VMA obavi više od 1.200 pregleda pacijenata dnevno.

“Sada smo već primli preko 140 mladih lekara, sestara i medicinskog osoblja, ali primaćemo još jer i to nije dovoljno”, dodao je Stefanović.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar