Kako prepoznati ASIMPTOMATSKU upalu pluća? Doktorka Radosavljević otkriva koji ZNAK ne treba ignorisati

Savet pulmologa kada se treba obratiti lekaru

Foto: Freepik/Freepik, Ilustracija

Povišena temperatura, nagla pojava kašlja, bolovi u grudima, iskašljavanje i otežano disanje tipični su znaci infekcije koronavirusom, ali i upale pluća.

Najnovija ODLUKA Vlade Srbije: Evo koje MERE su usvojene!

Međutim, kod određenog broja pacijenata ovi simptomi mogu da izostanu, iako su pluća zahvaćena infekcijom, upozoravaju stručnjaci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kovid-19 je respiratorno oboljenje koje napada disajne organe, a riziku da izazove upalu pluća izloženije su starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta, kao i pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja, astme, karcinoma ili dijabetesa. Ovaj virus može da izazove različite tegobe u disanju. Simptomi variraju od blagih do teških smetnji pri disanju, poručuje za portal 24sedam pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

Ona je objasnila da se virus, kako bolest napreduje sve više „silazi“ u disajne sisteme.

Zato, kako ističe, treba obratiti pažnju na sledeće simptome:

“To ljudi moraju da znaju”: Doktor Stojanović objasnio KADA treba da se testiramo na koronu

Prvi i opšti simptomi upale pluća su povišena temperatura, osećaj nedostatka vazduha i kratak dah, bol u grudima ili leđima, ubrzano disanje i lupanje srca. Ponekad je ovo stanje praćeno i suvim kašljem i iskašljavanjem. Kada je u pitanju pneumonija koju izaziva kovid-19, rendgentski snimak pokazuje obostranu upalu pluća i najčesće se uočavaju “senke” ili “mrlje” po plućima, a najteža slika su “bela pluća”, poručuje ona.

Asimptomatska pneumonija

Ipak, dr Radosavljević poručuje da navedeni simptomi u pojedinim slučajevima mogu i da izostanu. Tada je reč, kako ističe, o asimptomatskim upalama pluća.

“Pojedini simptomi ponekad mogu da izostanu, pa pacijenti i ne znaju da imaju pneumoniju i da moraju hitno da se obrate lekaru. Zato savetujem, da, na prve simptome koronavirusa, uz testiranje, proverite i rad pluća. Jedan od simptoma koji retko izostaje je lupanje srca, što je svakako znak da treba uraditi snimak pluća. Ukoliko on bude bez promena, a kiseonik vam je niži od 95 odsto, to je indikacija za bolničko lečenje, pa se u tom slučaju radi i skener pluća“, poručuje ona i dodaje da u teškim slučajevima je neophodna terapija kiseonikom, a u najtežim slučajevima i priključivanje na respirator.

Da li će koronu prenositi i oni koji su VAKCINISANI? Stručnjak odgovara na jako bitno pitanje

“Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom ne zahtevaju mehaničku ventilaciju, dok se onima sa težom kliničkom slikom daje kiseonik preko običnih kiseoničkih maski. Ako taj kiseonik nije dovoljan za razmenu gasova u krvi, onda se primenjuje jedan od oblika mehaničke ventilacije. Tek, najteži pacijenti uključuju se na respirator”, objašnjava ona i zaključuje:

“Korona je virus koji “voli” pluća, odnosno ima sklonost da zahvata ove organe i najčešće prolazi kroz njih”, navela je Radosavljevićeva.

Izvor: 24sedam

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar