JERMENI RAZOČARANI

Jermeni pognutih glava napustili ognjišta: PORAŽENI smo, naše žrtve su bile uzaludne (FOTO)

Oni su ozlojeđeni i ljuti i na vladu u Jerevanu, ali i na Rusiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug (AP Photo/Sergei Grits)

Kamion natovaren nameštajem zaustavio se pored česme na uskom planinskom putu, pored njega sumorna lica članova jedne jermenske porodice, koja je nakon potpisivanja moskovskog mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana, napustila Nagorno-Karabah i putuje ka Sotku, gradu na istoku Jermenije

Oni su ozlojeđeni i ljuti i na vladu u Jerevanu, ali i na Rusiju, koja je posredovala u potpisivanju sporazuma za koji kažu da ih je bacio na kolena, preneo je francuski dnevnik Liberasion.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nakon prvog šoka usledili su neverica, očaj, bespomoćnost i gnev.

– Jermeni su slomljeni, još su na nogama, ali su nokautirani – kaže za AFP Dženi, studentkinja, koja je duboko potresena zbog gubitka teritorije u Nagorno-Karabahu, regionu Azerbejdžana koji su etnički Jermeni zauzeli u ratu devedesetih godina prošlog veka.

– Poraženi smo, a ono što se dogodilo mnogo je gore od vojnog poraza. Ovo znači gubitak naše istorije, kulture, naše duše, a da ne govorimo o uzaludnom žrtvovanju hiljada naših ljudi, koji su ranjeni ili ubijeni – dodaje Dženi, koja bi volela „da se probudi iz ovog ružnog sna“.

Ne daju ognjište: U Nagorno Karabahu svi će ZAPALITI svoje kuće pre dolazaka Azerbejdžanaca (VIDEO) 

Pravoslavni Jermeni dolaze u manastir Dadivank da poslednji put upale sveću i pomole se Bogu da sačuva njihovu svetinju pre nego što cela oblast, ali i sve jermenske pravoslavne crkve i manastiri u Nagorno-Karabahu ne budu predati u ruke Azerbejdžana, njihovog neprijatelja.

Među retkima koji neće napustiti Nagorno-Karabah je starešina manastira Dadivank, otac Hovhanes.

“Učestvovao sam u oslobađanju ovog manastira u aprilu 1993. godine, a sada su ponovo žrtvovani naša kultura, naša istorija, jermenska duše i hiljade jermenskih života. Ja nikuda ne idem, neću prepustiti manastirTurcima. Rusija nije smela ovo da dozvoli”, rekao je otac Hovhanes, preneo pariski Mond.

Svi građani Jermene duboko su pogođeni i razočarani vešću o mirovnom sporazumu, ne žele da ostanu u Nagorno-Karabahu kada Azerbejdžan bude preuzeo kontrolu nad tom teritorijom i masovno napuštaju svoje kuće i odlaze put Jermenije.

AP je objavio da Jermeni koji žive u gradu Karvačar čak pale svoje kuće i odlaze, kao i da većina smatra da svet ništa nije učinio za njih, pa čak ni Rusija, tradicionalni saveznik Jermenije.

Foto: Tanjug (AP Photo/Sergei Grits)


Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar