Sa njima ne možete da pogrešite, bilo da se radi o običnom danu ili svečanoj trpezi. Slatkiši su neizostavni deo bogate trpeze, a glavnu ulogu imaju sitni, slavski kolači. Predstavljamo neke od najtraženijih recepata za kolače koje vole sve generacije.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Kuglice od oblandi i napolitanki
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi za kuglice
- 300 grama lešnika
- 200 gr napolitanki od lešnika
- 200 gr krema od lešnika
- 150 gr čokolade
- 100 gr putera

Priprema:
Odvojiti pedesetak krupnih lešnika a ostalo izblendirati kratko da lešnik bude kao sitno seckan. Od seckanog lešnika odvojiti nekoliko kašika za posipanje bombica, a od putera odvojiti jednu kašiku za pripremu glazure. Sada izmrviti napolitanke, dodati krem, preostale lešnike i puter na sobnoj temperaturi. Pripremite oblande tako što ćete iseći kuglice pa svaku polovinu punite kremom i u sredinu stavite lešnik. Spojite polovine, pa kuglice umočite u glazuru od otopljene čokolade i putera. Svaku kuglicu pospite seckanim lešnikom.
Orasnice sa čokoladom
Sastojci:
- 2 belanca
- 250 g šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 200 g seckanih oraha
Priprema:
Sastaviti belanca i šećer i viljuškom mutiti da se dobije gusta smesa kao za puslice.Dodati mlevene orahe i promešati. Dlanove nakvasiti vodom, vaditi manje loptice, spuštati ih u seckane orahe i uvaljati ih dok se ne dobije valjak, pa spustiti u pleh obložen papirom za pečenje i formirati polukrug. Rernu zagrejati na 150-180 stepeni i peći kolače dok ne porumene. Pečene orasnice ohladiti pa umakati vrhove u otopljenu čokoladu.
Oblande sa belom i crnom čokoladom
Sastojci:
- pakovanje oblandi
- 30 kašika mleka
- 400 g šećera
- 250 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g mlevenog keksa
- 50 g crne čokolade
- 50 g bele čokolade
Priprema:
Mleko, margarin i šećer pomešajte, pa stavite na vatru da se margarin otopi. Kada se sve prokuva dodajte keks, čokoladu i orahe, pa ostavite da se čokolada otopi i da sve vri 2 – 3 minuta. Sklonite sa vatre, pa odmah mažite oblande. Na kraju preko oblandi stavite tepsiju ili dasku za sečenje, po celoj dužini da se ona lepo slepi. Ostavite tako da se ohladi, pa isecite i poslužite.

Bajadera
Sastojci:
- 120 ml mleka
- 50 gr maslaca
- 120 gr šećera
- 180 gr mlevenog keksa
- 180 gr mlevenih oraha
Tamni deo:
- 120 ml mleka
- 120 gr šećera
- 80 gr maslaca
- 170 gr mlevenog keksa
- 170 gr mlevenih oraha
- 100 gr čokolade
Priprema:
U šerpu staviti šećer, maslac i mleko, pa sačekati da provri.
Kad provri isključiti vatru pa dodati keks i orahe i mešati da se sjedini, pa skloniti da se hladi. Tamni deo se pravi potpuno isto. Staviti mleko, šećer i maslac da provri, pa kad provri ugasiti vatru. Dodati čokoladu, keks i orahe i mešati dok se sve sjedini i čokolada otopi, pa ostaviti da se hladi.
Mlaka oba dela podeliti na dva jednaka. Uzeti 4 kese za zamrzivač pa u svaku staviti po pola mase.
na kraju kese rasporediti masu rukama pa oklagijom ravnomerno razvaljati po celoj kesi. Na tacnu staviti prvu kesu, pažljivo nože izrezati kesu pa okrenuti na tacnu ili izvući kesu ispod, kako vam je lakše. Tako uraditi i sa ostala tri dela, naslagati jednan deo na drugi.
Zatim otopiti sve sastojke za glazuru na laganoj vatri i preliti preko bajadere, ako je potrebno razvući nožem.
Ostaviti bar sat vremna u zamrzivaču, ako možete ostavite sat ipo, da se bolje stegne, pa onda seći oštrim i tankim nožem.
Ostavite isečene štanglice bajadere da malo odstoje.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs
Piše: M.Maksimović
Komentari (0)