GREJNA SEZONA 2020/2021

Najjeftinije grejanje – kako uštedeti ove zime?

Kako da se što bolje grejete, a da potrošite što manje novca?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ri

Od danas – 15. oktobra pa sve do 15. aprila traje grejna sezona. I kao i svake godine, postavlja se isto pitanje: koje je grejanje najjeftinije i najisplativije? Svima nam je u interesu da se što bolje grejemo za što manje novca i što veći komfor. No, da li je to zaista moguće?

U narednim redovima otkrivamo koji je to najbolji nači da se zagrejete u sezoni 2020/2021. Govorićemo o vrlinama i manama različitih vrsta grejanja. Istovremeno ćemo vam ukazati na šta sve treba da obratite pažnju kada birate grejanje.

Najjeftinije grejanje – od kojih faktora zavisi

Imamo toliko vrsti grejanja, uopšteno se dele na: parno grejanje, grejanje na struju, grejanje na sirovine i grejanje na gas. Vrlo je lako izgubiti se u tom izboru, naročito jer ne zavisi isključivo od vrste grejanja koliko će nas koštati. Postoji još dodatnih faktora na koje treba obratiti pažnju kada hoćemo da izaberemo najjeftinije grejanje.

Da li stambeni objekat ima termoizolaciju?

Najbolje grejanje je moguće ostvariti samo onda kada vaša kuća ili zgrada ima dobru termoizolaciju. Ukoliko termoizolacija nije dobro urađena ili je uopšte ni nemate, budite spremni na to da ćete dati više novca za grejanje, jer će se hladan vazduh probijati kroz zidove i prozore.

Nažalost, nismo svi u stanju da odvojimo novac za postavljanje izolacije i zamenu prozora. To jeste investicija, koja u zavisnosti od površine zidova može iziskivati pozamašne sume novca. U tom slučaju najbolje je odabrati grejanje koje je najjeftinije gledano na kraće staze.

Termoizolacija, Foto: pixabay/Pexels

Iz Agencije za energetiku Republike Srbije obaveštavaju da je najjeftinije grejanje na drva, gde je za stan od 60m2 potrebno izdvojiti 38.300 dinara za celu sezonu, odnosno za 8,2 kubika drva, ako su kupljena po jeftinijoj ceni. Ovi podaci važe ukoliko stambeni objekat ima termoizolaciju i novije peći koje imaju veću efikasnost. Dakle, bez izolacije i sa starom peći ćete potrošiti bar za četvrtinu više od ove računice.

U tom smislu ne možete se orijentisati na komfor što se tiče grejanja, već ćete biti usmereni na najnižu cenu. No, ako imate izolaciju, onda ćete jeftinije proći za koji god vid grejanja da se odlučite i tada imate mogućnost da ubacite i druge faktore u računicu.

Da li je u pitanju stambena zgrada ili kuća?

Da li živite u stanu ili u kući pravi veliku razliku kad odgovaramo na pitanje koje je najjeftinije grejanje. Na primer, toplotne pumpe mogu biti vrlo isplativo rešenje (sa velikim početnim ulaganjima) ako živite u zgradi stambenoj zgradi ili nameravate da grejete ceo poslovni prostor. Kada su u pitanju toplotne pumpe cena je velika, varira od 500 evra, koja je najmanje isplativa, do onih od 15 000 evra. Ukoliko nemate dobru izolaciju, nemojte se odlučivati na njih jer tek onda neće biti isplative.

Ako živite u kući, isto izbegavajte ovaj vid grejanja, naročito ako ste na selu, gde su nestanci struje znatno češći. To može biti vrlo nezgodno ako nestane struje u zimskim mesecima. Slična stvar je i sa inverter klimama. Inverter klima iskustva su obično pozitivna:

Ko uzme invertersku klimu ne mora da razmišlja o spoljnim temperaturama. Živeo sam u stanu od 50m2 i ceo grejao na jednu invertersku klimu. Ne gasiš je uopšte. Leti račun za struju 2000 dinara, zimi 3000 dinara. Stalno toplo, stalno klimatizovano, ako je leto. Dokle god radi, može napolju da bude i -30 stepeni i neće stati. Preporučujem da se ne gasi jer onda može da se zamrzne.

Najjeftinije grejanje je grejanje na drva
Najjeftinije grejanje na drva, Foto: pixabay/Free-Photos

Najjeftinije grejanje kod kuće u tom smislu podrazumeva grejanje na sirovine, kao što su drva, kupljena po jeftinijim cenama, ugalj Vreoci sušeni, ugalj Banovići ili ugalj sirovi lignit. Kao sve ekonomičniji vid grejanja je i grejanje na pelet. Naročito ako se pelet kupuje u prolećnim mesecima kada je najjeftiniji i cena mu je oko 150 evra po toni. Iskustva za pelet grejanje su, takođe, pozitivna:

Ja grejem 120m2 sa dve tone peleta, ove godine, prošle sam sa tri. Uradio sam izolaciju i od tad imam najjeftinije grejanje. Za celu sezonu nema šanse da pređe 40 000 dinara pa čak i kad je jača zima.

U opticaj tolaze TA peći zbog svoje ekonomičnosti. One akumuliraju energiju tokom noći kad je struja u jeftinoj tarifi, a greju tokom čitavog dana.

Kvadratura prostora

Kvadratura prostora koji planirate da grejete vam može dosta suziti izbor u određivanju koje je najjeftinije grejanje za vas. Male prostorije se mogu po prilično pristupačnim cenama zagrejati uz pomoć kvalitetne TA peći. Jedna TA peć većeg kapaciteta ne bi trebalo dobro da zagreje stan od 40m2. Grejanje na TA peć predstavlja ujedno i najjeftinije grejanje na struju, kako prenosi Agencija za energetiku Republike Srbije.

No, za veće prostorije, trebaće vam više od TA peći, pri čemu one postaju neisplative. Tada se treba okrenuti drugim vidovima grejanja.

Grejanje na drva, ugalj ili pelet imaju prednost kad su u pitanju veće površine. Ona nisu centralizovana i izvor toplote se ne nalazi samo u jednoj prostoriji. U tom smislu ako želite da zagrejete što veću prostoriju dobar izbor bi možda bio etažno, donosno podno grejanje.

Lož ulje, propan butan i električna grejna tela su definitivno najskuplji izbor grejanja. U električna grejna tela spadaju grejalice, uljani radijatori, električni kotlovi i drugi izvori grejanja koji su se prema Agenciji za energetiku pokazali kao najmanje ekonomični.

Kada je u pitanju kotao na grejanje iskustva su obično takva da ova vrsta grejanja iziskuje dosta novca. Evo jednog iskustva:

Kotao je velika investicija za skupo grejanje. Na struju se isplati grejati sa TA pećima i potrošnjom u jeftinoj tarifi. Na električnom kotlu većina grejanja je u višoj tarifi i to bude papreno.

Koliko ste vremena spremni da izdvojite na grejanje?

Najveća mana grejanja na drva, ugalj ili pelet jeste što iziskuju vreme. Sami određujete koliko ćete se grejati što nekad može biti obaveza. Najjeftinije grejanje od vas zahteva konstantno kontrolisanje vatre, čišćenje peći, zamrljane ruke. A kod drva treba uzeti u obzir i cepanje i nošenje, koje isto zahteva vremena i posebnu organizaciju.

Gledano po tome, najmanje vremena oduzima parno grejanje, gde sem puštanja vode iz radijatora nemate skoro nikakve obaveze. U grejanja koja oduzimaju najmanje vremena spada i grejanje na struju. Iskustva za grejanje na struju pokazuju da zahtevaju samo instalaciju i kontrolisanje toplote uključivanjem i isključivanjem aparata na koji se grejete. Za održavanje je prilično ne zahtevno i grejanje na prirodni gas. Ova vrsta grejanja prema Agenciji za energetiku predstavlja jeftiniji izvor grejanja, a održavanje se prepušta energetskom subjektu koji vrši isporuku gasa.

Koliko ste u mogućnosti da date novca na početna ulaganja za najjeftinije grejanje?

Kao što se do sada može primetiti, ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koje je najjeftinije grejanje. Svaka grejna sezona sa sobom uvek donosi nedoumice, te je neophodno za nju se pripremiti daleko unapred. To naročito važi ako želite da uložite u instalaciju grejnog aparata.

Najjeftinije grejanje
Grejanje u stanu, Foto: unsplash/Julian Hochgesang

Početna ulaganja su mnogima neprivlačna, jer se čine skupa, no stvar je u tome da ona postaju ušteda tek kad prođe više godina korišćenja. Zato je najbolja stvar koju možete uraditi za najjeftinije i najbolje grejanje jeste da uložite u termoizolacioni sistem i promenu prozora. A potom u peć čija je efikasnost veća od 65%, instalaciju toplotnih pumpi (najbolje su ujedno i najskuplje) voda-voda ili zemlja voda ili neki drugi toplotni sistem koji odgovara vašim mogućnostima i kapacitetima.

Najjeftinije grejanje – prednosti i mane

Dakle, kada govorimo o tome koje je najjeftinije grejanje treba uzeti u obzir već pomenute faktore. No treba imati u vidu da svaka vrsta grejanja sa sobom nosi određene prednosti i mane. Odgovor na pitanje koje je najbolje grejanje zavisi od tipa prostora u kome živite, vaših ličnih preferencija, površine prostora i novca koji možete da izdvojite.

Nekima je mnogo bitnije da uštede i u redu im je da su prostorije nešto hladnije, ili da, recimo, u kupatilu nema grejanja. Sa druge strane neki su zimogrožljivi i žele komfor tokom cele zime.

Centralno grejanje

Prednosti:

  • Najmanje obaveza za održavanje,
  • Nema skrivenih troškova,
  • Toplota je jednako raspoređena.

Mane:

  • Nemate mogućnost da kontrolišete toplotu,
  • Grejanje se plaća tokom cele godine,
  • Ispada skuplje na godišnjem nivou.

Grejanje na struju

Prednosti:

  • Sami kontrolišete koliko ćete se grejati,
  • Možete uštedeti ako koristite TA peć ili toplotne pumpe duži niz godina.

Mane:

  • Cena struje se često menja,
  • Ako nestane struja nema ni grejanja,
  • Veliki početni troškovi.

Grejanje na sirovine

Prednosti:

  • Grejanje na drva, ugalj, pelat spada u najjeftinije grejanje,
  • Sami kontrolišete potrošnju,
  • Toplota u prostoriji zavisi od vaših preferencija.

Mane:

  • Teško održavanje,
  • Zahteva prostor za odlaganje sirovina,
  • Veliki troškovi u kratkom periodu (za naručivanje sirovina).

Koja su vaša iskustva i koje grejanje vi preporučujete?



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar