Američki Indijanci PRVI dobili Starlink internet: Lansirao nas je u 21. vek (VIDEO)

Projekat kompanije SpaceX i Ilona Maska uskoro ulazi u javnu upotrebu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Joe Burbank / Newscom / Profimedia

Američki indijanci plemena Hoh, koji žive u rezervatu na zapadu države Vašington, među prvima su dobili internet zahvaljujući satelitima Ilona Maska.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Naša deca mogu da pohađaju onlajn nastavu, a stariji stanovnici da pristupe sistemu zdravstvene zaštite. Ovo je preko noći omogućio SpaceX“, objavili su poruku na Twitteru, a Mask je uzvratio: “Nema na čemu!”

“Veslali smo viljuškama”

Pleme Hoh nastanilo se u ovom području krajem 19. veka, a danas u rezervatu, tri-četiri sata vožnje od Sijetla, živi nešto više od 200 pripadnika. Uglavnom su orijentisani ka ribolovu i obradi drveta.

“Proteklih godina, delovalo je kao da veslamo uz pomoć viljuški. Jednostavno, nismo mogli da obezbedimo pristojan internet u rezervatu. SpaceX nas je lansirao u 21. vek”, rekli su predstavnici plemena.

Znajući za ove probleme, država Vašington uspostavila je kontakt s kompanijom SpaceX i predstavila indijancima projekat Starlink.

Uskoro u javnoj upotrebi

Nije poznato koja je brzina interneta u rezervatu, ali znamo da su ranija testiranja pokazala da sateliti obezbeđuju download od 100Mbps.

Starlink internet uskoro bi trebalo da uđe u javnu upotrebu, a Ilon Mask najavljuje da će prvo biti ponuđen žiteljima severne Amerike i južne Kanade.

SpaceX je do sada lansirao 700 satelita u orbitu. Čitavo sazvežđe trebalo bi da čine desetine hiljada jedinica, koje bi obezbedile internet od 1Gbps u najzabačenijim delovima planete.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar