Fudbalska reprezentacija Srbije – USPESI I NEUSPESI od samostalnosti države 2006. godine

Kakve sve rezultate je pravila fudbalska reprezentacija Srbije, koje smo uspehe i neuspehe zabeležili, šta se sve događalo u kvalifikacijama za najveća takmičenja, naš portal predstavlja vam u predstojećem tekstu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/DIMITAR DILKOFF/AFP

U susret najvažnijem meču fudbalske reprezentacije Srbije još od onog sa Švajcarskom na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, Objektiv.rs pripremio vam je pregled i retrospektivu kroz sve one rezultate fudbalske reprezentacije Srbije – uspehe i neuspehe od ostamostaljenja.

Kao što je već poznato, fudbalska reprezentacija Srbije odigraće u četvrtak od 20.45 utakmicu protiv Norveške u Oslu, u okviru polufinala baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, tako da je dobar tajming da se sagledaju svi uspesi i neuspesi fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prva utakmica fudbalske reprezentacije Srbije

Premijeru pod nazivom “Srbija”, fudbalska reprezentacija Srbije imala je 21. jula 2006. u češkom gradu Uhersko Hradište, protiv tamošnje selekcije na oproštajnoj utakmici Pavela Nedveda.

Foto: Profimedia/Pavel Mazáč/CNC

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odigrala je 1920. godine svoj prvi meč protiv Čehoslovačke, pa je bila ideja da se ovaj istorijski duel za fudbalsku reprezentaciju Srbije ponovi makar na neki način. Takođe, i nakon Drugog svetskog rata, prva zvanična utakmica bila je protiv istog protivnika, prema navodima Vikipedije.

Selektor je bio Havijer Klemente, koji je izveo ovaj sastav u Češkoj:

Vladimir Stojković – Marjan Marković, Milan Stepanov, Milan Biševac, Aleksandar Luković – Ognjen Koroman, Saša Ilić, Dejan Stanković, Igor Duljaj – Danko Lazović, Marko Pantelić.

Rezultat je bio 3:1 za fudbalsku reprezentaciju Srbije, a strelci su bili Lazović (koji je ovim pogotkom postao prvi zvanični strelac za fudbalsku reprezentaciju Srbije), Pantelić i rezervista Trišović.

Prve kvalifikacije fudbalske reprezentacije Srbije

Zbog pobede u Češkoj na svom prvom meču, fudbalska reprezentacija Srbije u dobrom raspoloženju dočekala je svoje premijerne kvalifikacije u kojima je učestvovala. Bile su one za Evropsko prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj.

Grupa A u kojoj je bila smeštena fudbalska reprezentacija Srbije, imala je čak osam selekcija, a naš državni tim našao se u društvu Poljske, Portugala, Azerbejdžana, Finske, Belgije, Jermenije i Kazahstana.

Ove kvalifikacije mogu se smatrati kao prvi neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja. U pomenutoj grupi od osam nacionalnih selekcija, završili smo tek kao treći, iza Poljske i Portugala, što nije bilo dovoljno za plasman na kontinentalno takmičenje.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Vredi pomenuti da je prvu pobedu koju je fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila u ovim kvalifikacijama, bila protiv Azerbejdžana minimalnim rezultatom na “Marakani”. Posle neuspeha u ovom ciklusu, španski stručnjak Havijer Klemente, podneo je ostavku na mesto selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

Foto: Printscreen/YouTube

Najmanja poseta na meču fudbalske reprezentacije Srbije

Nikada manje gledalaca na tribinama nije bilo nego kao protiv Kazahstana, u poslednjem meču ovih kvalifikacija, na kom je fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila “pirovu pobedu” kada je već sve bilo rešeno u grupi A. Tada je pomenuti duel pratilo samo 400 ljudi.

Najveći uspeh fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja

U najveći uspeh fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja sigurno da možemo “proglasiti” kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. Selektorska palica bila je u rukama legendarnog Radomira Antića, koji je potpuno promenio identitet fudbalskoj reprezentaciji Srbije.

Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Bivši trener Atletiko Madrida, Barselone i Reala, uveo je disciplinu, zaveo red, objasnio igračima šta znači grb za koji igraju, a kao rezultat svega toga – dogodio se najveći uspeh fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja, odnosno plasman na Mundijal na afričkom kontinentu.

Atmosfera, ushićenje, oduševljenje, pozitivnost, sve je bilo “ružičasto” u trenucima nakon odlučujućeg meča protiv Rumunije. Radomir Antić je uspeo: vratio je poverenje u fudbalsku reprezentaciju Srbije. 

Foto: Profimedia/Natalia Kolesnikova/AFP

Te kvalifikacije okončali smo ispred jake Francuske, od koje smo izgubili na “San Deniju” 2:1, i sa kojom smo odigrali nerešeno sa igračem više na “Marakani”. Ipak, odigrali smo bolje ostale duele od “galskih petlova” i zasluženo kolo pre kraja kvalifikacija obezbedili istorijski plasman na prvo Svetsko prvenstvo od osamostaljenja.

Fudbalska reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu 2010.

Ako se kvalifikacije mogu posmatrati kroz prizmu najvećeg uspeha fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja, onda se nastup našeg državnog tima u Južnoj Africi može proglasiti kao najbolniji neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja.

Daleko od toga da smo ostavili loš utisak u Africi, daleko od toga da ćemo zaboraviti istorijsku pobedu protiv Nemačke kada je Stojković odbranio penal Podolskom i kada je “Lane” Jovanović propao u kanal od dva metra da bi stigao do tribina da proslavi gol sa navijačima fudbalske reprezentacije Srbije, daleko od toga da je sam plasman na svetsku smotru neuspeh, ali…

Ali, bolelo je. Autor ovog teksta plakao je “kao kiša” tada pred letnji raspust na kraju sedmog razreda, kao verovatno i većina njegovih vršnjaka, zbog neuspeha fudbalske reprezentacije Srbije. Ljudi, bolelo je! Osećali smo državni tim kao svoj, voleli smo te igrače, nismo dozvoljavali da se muva čuje dok traje utakmica fudbalske reprezentacije Srbije… Emocija, podrška, empatija, sve je to Radomir Antić usadio svim zaljubljenicima u najpopularniji sport.

Foto: Profimedia/ALEXANDER JOE/AFP

Prvi meč koji je fudbalska reprezentacija Srbije odigrala na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, bio je protiv Gane. Već ste se iznervirali kad se setite ovog duela? Milovan Rajevac bio je selektor te afričke selekcije, koja nas je pobedila 1:0 sa penala, koji je napravio Zdravko Kuzmanović na nesvakidašnji način.

Drugo kolo za fudbalsku reprezentaciju Srbije bilo je mnogo uspešnije, pošto smo savladali favorizovanu Nemačku minimalnim rezultatom već pomenutim golom Milana Jovanovića. Osim toga, ostaće upamćeno da je Vladimir Stojković na toj utakmici, postao prvi golman u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije koji je odbranio jedanaesterac na Svetskim prvenstvima.

Foto: Profimedia/Attila KISBENEDEK/AFP

Preostao nam je susret sa Australijom. Uh… Cela srpska fudbalska javnost očekivala je makar remi (koji bi nam, kasnije, ispostavilo se bio dovoljan) ili, još bolje – trijumf.

Fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila je verovatno najveći neuspeh tog 23. juna 2010. godine – izgubila je 2:1 i tako okončala učešće na tom Mundijalu kao poslednjeplasirani tim u grupi D.

Tačno DECENIJA od tragičnog poraza Srbije od “Kengura”! Taj nedosuđeni PENAL… Pamtimo ga svi (VIDEO)

Kontinuitet neuspeha – kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012.

Gorak ukus u ustima ostao je nakon afričkog neuspeha, ali se on nekako zaboravio. Za kratko… I dalje je selektor bio Radomir Antić, ipak, osećalo se da nešto ne štima na relaciji Antić – Fudbalski savez Srbije. Nedugo zatim, on je smenjen, a doveden je Vladimir Petrović – Pižon.

Foto: FK Crvena zvezda

Pižon je na svom debiju ostvario verovatno najsramotniji poraz u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije, pošto je izgubio na stadionu Partizana od Estonije, 3:1. Četiri dana kasnije, u Italiji su srpski huligani uleteli na teren i to je bio početak kraja ovih kvalifikacija kada je plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini u pitanju. Takođe, i sam meč u Đenovi, registrovan je službenim rezultatom za domaćina.

Ipak, fudbalska reprezentacija Srbije nekako je došla u priliku da u poslednjoj utakmici protiv Slovenije, eventualnom pobedom obezbedi plasman u baraž za kontinentalno takmičenje. Onda nam se dogodio onaj pogodak sa skoro pola terena koji je primio Bojan Jorgačević, i – to je bilo to – kada je Pižon u pitanju. Novi neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja 2006. godine, rezultirao je da Petrović ode, a da njegov zamenik bude privremeno, Radovan Ćurčić. Posle duela sa Slovenijom, Nemanja Vidić i Dejan Stanković, povukli su se iz fudbalske reprezentacije Srbije, a novi kapiten državnog tima postao je Branislav Ivanović.

Branislav Ivanović
Foto: Printscreen/YouTube

Još jedan neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije

Još od odlaska Radomira Antića, u srpskoj javnosti nije se stvorila takva optimistična atmosfera, kao prilikom dolaska na mesto selektora Siniše Mihajlovića.

Foto: Profimedia/LaPresse/ddp USA

On je delovao kao čovek koji može da vrati veru i nadu za “bolje sutra” kada su uspesi fudbalske reprezentacije Srbije u pitanju, neko ko je kadar da nas vrati na put kojim smo krenuli pod “Misterom“, ali sve je ostalo na očekivanjima.

A krenulo je pozitivno u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu: remi protiv Škotske u Glazgovu, pa onda jedna od najubedljivijih pobeda u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije, i to nad Velsom u Novom Sadu – 6:1. Zanimljivost sa ovog duela – svi pogoci izabranika Siniše Mihajlovića, bili su postignuti levom nogom.

Kratko je trajao “medeni mesec”. Fudbalska reprezentacija Srbije vezala je tri poraza, od Belgije, Makedonije i Hrvatske, i već na polovini kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, izgubili smo šanse za plasman na isto. Logično – Siniša Mihajlović je podneo ostavku.

Najveći neuspeh u kvalifikacijama fudbalske reprezentacije Srbije

Nema dileme, nema mnogo razmišljanja – najveći neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije kada govorimo o kvalifikacijama za neko takmičenje – jesu one za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Tadašnji predsednik Uefe, Mišel Platini, odlučio je da umesto 16, pravo nastupa na završnom turniru ima 24 selekcije. Ni to nam nije bilo dovoljno…

Po drugi put u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja, dobili smo stranog selektora. To je bio Holanđanin Dik Advokat, koji je zabeležio vrlo loše rezultate i tako navukao veliki gnev domaće javnosti na sebe.

 

Fudbalska reprezentacija Srbije bila je bolja u tim kvalifikacijama samo od Jermenije, a svi ostali državni timovi, osvarili su bolji plasman od nas. Jedva izboren remi u prvom kolu u poslednjem minutu u Jerevanu, kao da je najavio katastrofu u Beogradu. Samo nekoliko dana nakon tog remija protiv Jermenije, dočekali smo Albaniju na stadionu Partizana. Svi se sećamo zbog čega je meč prekinut, koji je kasnije registrovan službenim rezultatom za goste uz tri oduzeta boda fudbalskoj reprezentaciji Srbije… Po prvi put u istoriji – imali smo minus poene u jednom trenutku, pošto je na tabeli pored fudbalske reprezentacije Srbije stajalo -2.

Nakon poraza od Danske, FSS i Dik Advokat raskinuli su ugovor, a na mesto selektora došao je Radovan Ćurčić.

Pod njegovim vođstvom ostvarili smo prvu pobedu u tim kvalifikacijama i to tek u šestoj rundi, protiv najslabije selekcije u našoj grupi – Jermenije. Ako ništa drugo – makar smo se revanširali u Elbasanu Albancima onim trijumfom od 2:0, a pamtimo i kakva tenzija se stvarala u javnosti pred taj susret i koliko je bilo napeto… Ipak, nije nam ta “pirova pobeda” bila neka uteha, fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila je još jedan neuspeh.

Uspeh fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018.

Otišao je Radovan Ćurčić – a pravo niotkuda – stigao Slavoljub Muslin na klupu fudbalske reprezentacije Srbije. Predvođeni Dušanom Tadićem i Aleksandrom Mitrovićem u tim kvalifikacijama, konačno smo zabeležili neki uspeh: plasirali smo se na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Foto: Printscreen/YouTube

Bili smo u grupi D sa Republikom Irskom, Velsom, Austrijom, Gruzijom i Moldavijom – i, ruku na srce – imali smo sreće na žrebu prilikom izvlačenja protivnika. Ipak, možda smo je imali i tokom nekih prethodnih, pa nismo ostvarivali cilj.

Sada jesmo. Najzaslužniji za to je svakako selektor Muslin, koji je imao hrabrosti da u konzervativnoj fudbalskoj Srbiji implementira sistem sa trojicom štopera, spoljnim igračima do aut-linija, defanzivnijim veznim redom i ubojitim trojcem u napadu. To je funkcionisalo dobro, postigli smo 20 golova i primili 10 na isto toliko mečeva, i kao prvoplasirani u grupi, konačno je fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila uspeh. 

Presudni meč bio je protiv Gruzije u Beogradu na punim tribinama stadiona “Rajko Mitić“, kada je Aleksandar Prijović doneo pobedu fudbalskoj reprezentaciji Srbije golom u drugom poluvremenu, baš kada je počeo da nas hvata strah da nećemo savladati slabašnog protivnika… Ipak – jesmo, i tako smo čekirali karte za Rusiju.

Fudbalska reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji

Srbija ne bi bila Srbija kada se u njoj ne bi dogodilo nešto što je nezamislivo negde drugde. Slavoljub Muslin je posle velikog uspeha i plasmana sa fudbalskom reprezentacijom Srbije na Mundijal u Rusiji, smenjen sa mesta selektora, a predsednik FSS-a Slaviša Kokeza, kao jedan od razloga, naveo je nepozivanje Sergeja Milinković-Savića u državni tim.

Foto: Fudbalski savez Srbije

Muslina je nasledio Mladen Krstajić, pionir u trenerskom poslu. Nikada pre toga nije vodio nijedan tim…

Foto: Fudbalski savez Srbije

Prvi potez novog selektora bio je da oduzme kapitensku traku Branislavu Ivanoviću i dodeli je Aleksandru Kolarovu, čime je odmah prouzrokovao ogromno nezadovoljstvo u našoj zemlji. Bilo kako bilo – fudbalska reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, igrala je u grupi E sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom.

Uvodna pobeda protiv slabije od dve južnoameričke selekcije u našoj grupi, učinila je da se za kratko zaboravi sve negativno od smene Muslina. Novi kapiten Aleksandar Kolarov postigao je prelep pogodak iz slobodnog udarca i tako doneo fudbalskoj reprezentaciji Srbije uvodnu pobedu.

Uzgred, na utakmici protiv Kostarike, Branislav Ivanović upisao je 104. nastup za fudbalsku reprezentaciju Srbije i tako postao rekorder, pošto je prestigao Dejana Stankovića koji je zabeležio jedan manje.

A onda povratak u realnost: poraz od Švajcarske vratio je na površinu sve ono što nije štimalo od samog odlaska “orlova” u Rusiju. Problematične odluke koje je selektor Mladen Krstajić doneo u toj utakmici, verovatno su uticale da izgubimo utakmicu koju nismo smeli. Naime, pri rezultatu 1:1, izveo je Luku Milivojevića i uveo Nemanju Radonjića i tako ostavio odbranu na “vetrometini”, što su Švajcarci iskoristili pogotkom u poslednjim trenucima susreta i pobedili fudbalsku reprezentaciju Srbije 2:1.

Nismo imali ni sreće sa pravdom tada, pošto glavni arbitar Feliks Brih nije dosudio penal nad Aleksandrom Mitrovićem, ali više od toga, ostavilo nas je sve u neverici to što je odlučio da se ne konsultuje sa VAR sobom u vezi sa svojom prvobitnom odlukom.

Foto: E-stock/ Dušan Milenković

Ostao nam je meč protiv Brazila kao poslednja nada da možemo u osminu finala. Pobeda protiv jače južnoameričke selekcije iz naše grupe vodila nas je dalje, a nerešen rezultat ukoliko Švajcarska izgubi od Kostarike. Nije se dogodilo ni jedno ni drugo, pa je fudbalska reprezentacija Srbije zabeležila još jedan neuspeh, koji se nije naslućivao nakon startne pobede.

Uspeh fudbalske reprezentacije Srbije u Ligi nacija

Novo takmičenje koje je UEFA osnovala, jeste Liga nacija koja je nastala kao ideja da se umesto prijateljskih mečeva koji nemaju nikakav rezultatski značaj, ti “reprezentativni prozori” popune ipak nekim utakmicama koje bi to imale. Tako smo mi u Ligi C, grupi 4, zauzeli prvo mesto bez poraza u konkurenciji Rumunije, Crne Gore i Litvanije, i tako se plasirali u Ligu B.

Foto: Fudbalski savez Srbije

Najveći poraz fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja

Fudbalska reprezentacija Srbije je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine bila u grupi B sa Ukrajinom, Portugalom, Luksemburgom i Litvanijom i završili smo na trećoj poziciji. Ono što će ostati trajno zapamćeno iz ovih neuspešnih kvalifikacija jeste poraz od Ukrajine 5:0, koji je najveći u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja. 

Prilika za prvi plasman na Evropsko prvenstvo fudbalske reprezentacije Srbije od osamostaljenja

Od jula 2019, selektor umesto Mladena Krstajića je Ljubiša Tumbaković, koji će imati priliku da odvede fudbalsku reprezentaciju po prvi put od osamostaljenja na Evropsko prvenstvo. Računica je jasna – ukoliko trijumfujemo u Oslu, čeka nas duel sa boljim iz meča Škotska – Izrael u Beogradu, pa, možda je vreme i da se okušamo u elitnom društvu?

Foto: Fudbalski savez Srbije

A vi nam u komentarima pišite šta očekujete u budućnosti nakon svega što ste pročitali od fudbalske reprezentacije Srbije. Takođe, koji je najveći uspeh i neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije koji vi pamtite, odnosno duel koji vam je posebno ostao u sećanju?

A vama, “orlovi”, srećno!

Priredio: A. A.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar