VAŽNO UPOZORENJE

Dr Kon se uključio u program RTS! Poslao je ALARMANTNO upozorenje Srbiji, pred nama je ova OPASNOST

U Srbiji je trenutno epidemiološka situacija najbolja u regionu, dok virus "gori" svuda oko nas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS

Epidemiolog dr Predrag Kon komentarisao je trenutnu najveću opasnost – “uvoz” virusa iz okolnih zemalja!

U Srbiji je trenutno epidemiološka situacija najbolja u regionu, dok virus “gori” svuda oko nas. Jedna od najvećih opasnosti trenutno je uvoz virusa iz okolnih zemalja, a o tome je u Jutarnjem programu RTS-a govorio epidemiolog dr Predrag Kon.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Ovaj sistem je nešto što se prvi put primenjuje i pokazalo se da funkcioniše, imamo presek na 23.000, otprilike se dnevno prijavljuje oko četiri do pet hiljada povratnika. Na tih 23.000 imamo 36 koji su sumnjivi, ne znam da li su PCR pozitivni. Otprilike na 700 ima jedan pozitivan, ako neko misli da je to mali broj – nije, kada ima jedan na 1.000 to se smatra vanrednom epidemiološkom situacijom. To znači da vidimo da se dolazi iz rizičnih područja, imamo import virusa, dešava se import virusa i direktno zavisi od građana da li će se javiti u kovid ambulantu ako budu imali tegobe. Sistem je napravljen da uspori virus, niko ga nije zaustavio, ali usporio jeste. Uspeva nam i dalje, jesmo u stabilnoj situaciji, ovo je prihvatljiva situacija sa kojom možemo da se uhvatimo u koštac, ali je situacija nesigurna, virus se prenosi, situacija u okolnim zeljama pokazuje da ne smemo da se opustimo”, upozorio je dr Kon.

“Proradilo u srednjim školama”: Dr Kon o virusu među učenicima, vanrednom stanju i zdravstvenom nadzoru

On je istakao da ne zna kakva je težina slike sumnjivih na kovid, ali da su imali tegobe poput povišene temperature, kašlja, gubitka čula mirisa i ukusa…

Komentarišući epidemiološku situaciju u regionu i Evropi, dr Kon kaže:

“Njima se desilo ono što se nama desilo u junu – duže održavanje mera i onog momenta kada se popustilo došlo je do širenja, a potrebno je vreme virusu da dobije zamah da budu tako velike brojke. Sada smo zaista u periodu kada sve zavisi direktno i isključivo od nas. Import ne možemo da sprečimo, ali možemo da poštujemo ovaj sistem da se ljudi javljaju i izoluju”.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar