ISTRAŽUJEMO

Od nemorala, droge, do duševne bolesti: Otkrivamo sve detalje PRLJAVE borbe za starateljstvo u Srbiji

Bilo je slučajeva kada je žena nepravedno smeštena u duševnu bolnicu da bi joj se oduzelo pravo na gajenje deteta, objašnjavaju stručnjaci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Kada dođe do razvoda braka i borbe za starateljstvo u Srbiji, dete u 80 odsto slučajeva pripada majci, pokazuju podaci iz advokatske prakse. To praktično znači da od 10 slučajeva, očevi dobijaju starateljstvo u svega dva.

Uprkos tome, mnoge javne ličnosti izgubile su starateljstvo na sudu, među kojima su pevačice Maja Nikolić, Severina i Ivana Stamenković Sindi, bivša članica grupe “Models”, za koju se pisalo da je trpela porodično nasilje i da je starateljstvo izgubila zbog nemanja stalnih prihoda.

Ženu i dete nije BACIO muž sa terase, sama je skočila? Otkrivamo najnovije detalje užasa iz Lazarevca

Nedovoljni materijalni prihodi, duševna bolest ili nemoral, samo su neki od razloga zbog kojih se jednom roditelju oduzimalo pravo na starateljstvo, ponekad i u nameštenim sudskim procesima, otkrivaju za objektiv.rs advokat Svetozar Vujanić i kriminolog Zlatko Nikolić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Pixabay/KokomoCole

Zakonski ravnopravni, ali majka ima prednost u praksi

Kada dođe do razvoda i borbe za starateljstvo, roditelji u Srbiji su zakonski izjednačeni i ravnopravni pred sudom.

“Ne postoji nijedan zakonski propis prema kojem se majci ili ocu daje prednost. Ipak, prema sudskoj praksi, dete najčešće pripada majci, naročito ako je mlađe od pet godina. Prema stručnim mišljenjima, smatra se da je odrastanje sa majkom povoljnije za dete, osim u izuzetnim, “ekstremnim” situacijama. Tako se odlučuje na osnovu mišljenja psihijatara, psihologa, nadležnog Centra za socijalni rad i na kraju, odluke sudije. “, kaže advokat Svetozar Vujanić. 

Alkoholizam, narkomanija i duševna bolest

Jedino što se na sudu zapravo utvrđuje jeste šta je u svakom pojedinačnom slučaju povoljnije za dete i zbog čega, objašnjavaju stručnjaci.

“Ocu se dodeljuje starateljstvo nad maloletnim detetom u slučaju kada se dokaže da majka ima problema sa alkoholizmom, narkomanijom ili prostitucijom. Osim toga, dete pripada ocu ako sud dokaže da je majka duševni bolesnik ili ima druge zdravstvene probleme koji je onemogućavaju da se stara o detetu”, kaže advokat Svetozar Vujanić. 

Foto/RINA

Bivšu ženu nepravedno smestio na psihijatriju

Naravno, kao u svakoj praksi, u ovakvim slučajevima dešavaju se pokušaji manipulacije koji kasnije budu otkriveni.

“U Srbiji je bio jedan dramatičan slučaj kada je muškarac toliko želeo starateljstvo nad detetom, da je uspeo da bivšu ženu smesti u duševnu bolnicu, iako je bila zdrava u nije bila bolesna. Nažalost, ona je nakon toga zaista razvila psihijatrijske probleme. To zvuči kao filmski scenario, ali nažalost, zaista se desilo”, objašnjava Vujanić.

Javni nemoral majke

Kada sud oceni da je majka “javno nemoralna”, dete može da bude dodeljeno ocu, kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

“Mora da se dokaže da je tako na osnovu izjava svedoka, procena suda i činjenica koje je prikupila policija. Naravno, moral je vrlo “rastegljiva” i diskutabilana kategorija, zbog čega je potrebno dokazati da određeno neprimereno ponašanje majke može da naudi detetu”, objašnjava Nikolić.

Foto/Piexels.com

Drastična razlika u materijalnom stanju

Ukoliko se ništa od navedenog ne dokaže, postoje slučajevi kada materijalna i stambena situacija majke nije stabilna ili se dokaže da je drastično nepovoljnija u odnosu na situaciju oca.

“Ako je otac zaposlen, ima visoka primanja i živi u vili, dok je istovremeno majka nezaposlena, podstanar i nema stalna primanja, to može da bude razlog da starateljstvo bude dodeljeno ocu”, objašnjava advokat

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar