Niska, srednja, ili visoka propustljivost: Brzi TEST pokazuje koliko je vaša kosa ZDRAVA

Potrebno vam je samo nekoliko minuta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/diana.grytsku

Kao što je važno brinuti o opštem zdravlju, tako je važno brinuti i o zdravlju kose.

Na kraju krajeva, ona i jeste odraz našeg zdravlja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nemojte čekati da odete kod frizera.

Proverite odmah koliko vlage je potrebno vašoj kosi.

Potrebne su vam samo činija i voda.

Sve što treba da uradite jeste da potpuno suvu i raspuštenu kosu u ruku i pustite je da padne u posudu napunjenu vodom. Nakon neka četiri minuta pogledajte da li je kosa potonula na dno, da li lebdi između dna i površine ili je skroz na površini.

Rezultat će pokazati kolika je propustljivost vaše kose.

Foto: Freepik/cookie_studio

Niska propustljivost

Ako kosa pliva na površini, ima nisku propustljivost. To znači da kosa ima “sloj” koji se nalazi usko uz dlake, pa su hranjive materije “zaključane” u vlasima. Dakle, vlaga i hranjive materije su  su sačuvane u kosi, što je prednost. Međutim, teško ćete dodati nove hranjive materije, pošto je teško prodreti kroz već postojeći sloj. Za negu takve kosu su vam potrebna ulja, kao što je kokosovo, ricinusovo ili šampon sa buterom od manga, kakaa ili shea.

Srednja propustljivost

Srednja propustljivost je najbolja. Kosa pliva ispod vode, ali nije potonula na dno, a nije ni na površini. To znači da do kose može da dopre prava količina vlage. Kosa srednje propustljivost je idealna za bojenje, ali ne treba preterati sa bojom, jer se tada može pogoršati propustljivost. Kosa srednje propustljivost treba da se neguje maslinovim uljem, jojoba uljem, uljem od avokada ili ricinusa.

Foto: Freepik/svetlanasokolova

Visoka propustljivost

Ako kosa potone skroz na dno, onda ima visoku propustljivost. To znači da vlaga brzo može da prodre u kosu, a onda se hranljive materije brzo izgube. Zbog toga je kosa visoke propustljivost uglavnom lomljiva, bez sjaja i sklona pucanju. Osim toga, vrlo je osetljiva. Primena pegle ili fena je kontraproduktivna. Treba da koristite nežne proizvode bez teških silikona. Bacite pogled na pakovanje. Ako proizvod sadrži alkohol denat, grain alcohol, benzyl alcohol ili ispopropyl IPA, izbegavajte ga. Najbolje će vam pomoći prirodna ulja kao što je ulje od avokada, ili mango i shea buter.



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar