AKTUELNO

POSAO IZ SNOVA: Ako preuzme Bugatti, Mate Rimac imaće višestruku dobit (VIDEO)

U iščekivanju novih informacija mediji podsećaju na burnu prošlost francuskog brenda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Posle prve informacije uglednog britanskog Car Magazine da će hrvatska kompanija Rimac Automobili preuzeti legendarni Bugatti, javnost i dalje iščekuje odgovore.

Svetski mediji preneli su senzacionalnu vest, ali čelnici pomenutih kompanija ne žele da komentarišu naredne poteze, koji bi mogli predstavljati njihovu prekretnicu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Spekuliše se da bi u čitavom poslovnom poduhvatu Porsche preuzeo određeni udeo u vlasništvu Rimca, dok bi Volkswagen (vlasnik Bugattija) u zamenu prepustio luksuzni brend hrvatskom proizvođaču.

Puno uspona i padova

Mediji podsećaju da je Bugatti imao burnu istoriju, kao i da je tri puta propadao i ponovo se dizao iz pepela.

Proizvodnja njegovih automobila nije jeftina zbog kompleksne tehnologije i malog broja primeraka koji izađu iz fabričkih pogona. Bugatti je poslednji put “reanimiran” 1998, kada ga je kupio Volkswagen, a tada se čak sedam godina radilo na razvoju Veyrona.

Francuski brend kupljen je u eri Ferdinanda Pijeha, tadašnjeg šefa VW koncerna. Govori se da je pokojni inženjer voleo da “skuplja” luksuzne marke, poput Bentleya, Lamborghinija i Bugattija, kako bi pokazao moć Volkswagena.

Nemački gigant želi da se distancira od prošlosti i koncentriše na digitalizaciju i električna vozila, pa možda i ne treba da čudi spremnost da se odrekne Bugattija. Postavlja se pitanje kakvu bi dobit mogao da ima Rimac?

Budućnost na struju

Bugatti Chiron bi nakon nekoliko godina trebalo da dobije pravog naslednika, ali se Volkswagenu očigledno ne isplati da toliko ulaže u razvoj novog pogonskog sistema.

S druge strane, hrvatska kompanija već ima razvijenu tehnologiju, prepoznatu u svetskim okvirima, a nije teško ni zamisliti da naredni Bugatti bude na struju.

Uz to, Rimac Automobili obezbedili bi brend sposoban da svojim modelima pokori svetsko tržište električnih hiperautomobila. Hrvati bi dobili više na važnosti u auto-industriji, a Bugatti bi postao brži i poželjniji.



Izvor: Objektiv.rs, Vozim.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar