Pojavljuju vam se BUBULJICE oko usta? 5 prirodnih načina za rešenje ovog problema

Brojni su uzroci ovog problema, ali ne očajavajte

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: B. BOISSONNET/BSIP/BSIP/Profimedia

Bubuljice oko usana ili na bradi se pojavljuju kada se pore zapuše sebumom, koji luče lojne žlezde, ili mrtvim ćelijama kože.

Ovo neprijatno i uporno stanje pojedincima predstavlja veliki problem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uzroci mogu da budu prljave ruke, često prislanjanje telefona ustima, neredovno menjanje jastučnice, problem sa hormonima, ishrana, a u poslednje vreme i upotreba zaštitne maske za lice.

Naime, u poslednje vreme se mnogi žale da im se pojavljuju bubuljice oko usana i na bradi, a kao krivca označavaju hirurške ili pamučne maske za lice.

Ono što prvenstveno treba da uradite je da redovno menjate maske, odnosno da ih redovno perete.

Foto: Pixabay / Ирина Ирина

Međutim, ukoliko ne možete da se rešite problema sa bubuljicama oko usta, zbog ovog, ili nekog drugog razloga, postoje prirodna rešenja.

Gelovi za bubuljice

Prirodni gelovi i kreme mogu da pomognu u rešavanju ovog problema. Sastavljeni su od  prirodnih sastojaka, koji su bogati vitaminima i mineralima i koji hrane oštećen predeo oko usana. Sastojci krema su najčešće aloe vera, etarsko ulja čajevca, kao i ekstrakt kore hrasta. Imaju umirujuće dejstvo i sprečavaju pojavu akni, a uglavnom ih treba koristiti dva puta dnevno.

Sok od limuna

Foto: Pixabay/Couleur

Limun je odličan u borbi protiv bubuljica oko usta. Sadrži antioksidanse i askorbinsku kiselinu (oblik vitamina C). Limun ima antibakterijska svojstva i to ga čini još posebnijim.

Med

Foto: Pixabay/fancycrave1

Med ima antimikrobna svojstva i veoma je efikasan u lečenju bubuljica oko usta. Dovoljno je da se nanese malo meda na čist prst, a zatim na bubuljice oko usta. Držite med 20 minuta, kao masku za lice sa medom, a zatim isperite mlakom vodom.

Postupak možete ponavljati svakog dana i bubuljice će vremenom nestajati.

Kurkuma

Foto: Pixabay/cgdsro

Kurkuma ima antiupalna i antioksidativna svojstva, što je čini savršenim lekom za bubuljice oko usta. Možete da napravite pastu od kurkume tako što ćete dodati u kurkumu malo vode. Smesu nanesite na bubuljice i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte dva puta nedeljno tretman.

Paradajz

Foto: Pixabay/ Devanath

Verovali ili ne, i paradajz može da pomogne kod ovog problema! On sadrži salicilnu kiselinu koja je odlična  kada su bubuljice oko usana u pitanju. Upravo ova kiselina suzbija bakterije koje su uzročnik nastanka bubuljica. Izgnječite krišku paradajza, a zatim nanesite na bubuljice.

Ostavite da odstoji 10 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Za najbolje rezultate, ponavljajte postupak dva ili tri puta nedeljno.



Izvor: Objektiv.rs, onaportal.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar