Raskošna lantana: Šarena biljka prelepih cvetića u mnogo boja (FOTO+VIDEO)

Obožava sunce i savršeno krasi vašu baštu ili žardinjeru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/skeeze

Lantana camara je zimzeleni grm poreklom iz tropskih područja Južne Amerike, kod nas poznat kao peščana verbena i grčki lijander, koji je vrlo pogodan za uzgajanje na terasi, ali i za sadnju u vrtu, iako se pre prvih mrazeva mora uneti u zatvoreno jer ne podnosi niske temperature.

Lantane unose duh Mediterana na balkon i terasu. Poseban utisak ostavlja veliki izbor boja cveta i oblika rasta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U međuvremenu su se pojavile sorte koje kompaktno rastu u balkonskim žardinjerama, viseće sorte, ali su najtraženije one sorte lantane koje se mogu oblikovati u stablo.

Dostiže visinu do metar i po i ima sitne cvetiće sakupljene u loptaste cvasti, čija boja može biti bela, žuta, ružičasta, narandžasta ili ljubičasta.

Lantanu krase prelepi cvetovi i prijatan, opor miris nalik mirisu limuna. Može se formirati kao stablašica ili žbun,privlači leptirove,u saksiji dostigne visinu do 2metara. Postoje i polegle forme koje su odlične za pokrivanje površina, rastu do 20cm u visinu. Za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti jer je lantana veoma zahvalna za gajenje, ne traži mnogo pažnje i na osunčanoj terasi će celo leto izgledati raskošno.

Foto: Pixabay/Hans

Cveta od sredine maja, pa do kasne jeseni. Nekada se u cvetu može naći i ranije, ali joj je za cvetanje svakoko neophodna temperatura iznad 16 stepeni. Zato što biljke same odbacuju osušene listove i precvetale latice, nije potrebno skraćivati vrhove izdanaka.

Foto: Pixabay/Skeeze

Kako vreme odmiče, cvetovi menjaju boju, pa se na jednoj glavici često može videti po nekoliko nijansi, što ovoj biljci daje poseban šarm i atraktivnost. Nakon precvetavanja, formiraju se zelene bobice koje sazrevanjem poprimaju tamnoplavu boju.

Foto: Pixabay/Hans

Ovu biljku najbolje je saditi u proleće, u saksiju koja je za dva broja veća od one u kojoj je rasla. Tek posađenu biljku prvih nekoliko dana treba držati na mestu koje je zaklonjeno od promaje i jakog sunca, ali kada joj se koren učvrsti, obavezno se premešta na sunce. U jesen se lantana unosi u prohladnu prostoriju, u kojoj temperatura ne prelazi 10 stepeni i zaliva se samo toliko da zemlja ne bude suva.



Izvor: Objektiv.rs, lepaisrećna, floraekspres.rs, bastaivrt.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar