Da li ste čuli za KAMENU ŠUMU? Šilin čine razbacane stene, nastale pre 270 miliona godina (FOTO+VIDEO)

Prirodni fenomen koji nestvarnim izgledom privlači ljude širom sveta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube Amazing Places on Our Planet

Priroda je definitivno nešto na šta ne može da se utiče, a što više istražujemo predele planete Zemlje, više i otkrivamo koliko je njena moć neverovatna.

Jedan od ovakvih fenomena je i prelepa krečnjačka formacija Šilin, stvorena u nepreglednim prostranstvima kineske provincije Junan, u županiji Šilin Ji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Šilin je zbog svog specifičnog izgleda, koji stvarno podseća na šumu, u kojoj umesto drveća caruju stene, dobio popularni nadimak “kamena šuma”, ali ne slučajno, već je to doslovan prevod reči “shilin”.

Istorijat

Foto/Printscreen/Youtube Amazing Places on Our Planet

Ova neobična prirodna formacija postoji preko 270 miliona godina, još od doba paleozoika, a Kinezi je smatraju svetskim čudom, a prostire se na čak 350 km2.

Legenda o nastanku

Foto/Printscreen/Youtube Amazing Places on Our Planet

Mit koji je najviše zaživeo glasi da je zli Asi Abo dovukao stene na drvenim kolima kojima je želeo da napravi branu na reci Nanpan i tako poplavi plodna polja naroda Sani  i Ji, koji su naseljavali ove krajeve. Međutim, tokom noći je uspeo da sakupi samo onoliko kamenja koliko danas vidimo i usled straha da će tokom dana biti otkriven u svom zločinu ostavio je razbacane stene koje i dan danas krase dolinu, piše Zanimljiva Geografija.

Naučno objašnjenje o nastanku

Foto/Printscreen/Youtube Amazing Places on Our Planet

Postojanje šume su naučnici objasnili dugogodišnjim delovanjem različitih erozivnih procesa na porozne krečnjačke stene. U dalekoj geološkoj prošlosti predeo je bio duboko ispod površine mora. Organizmi poput korala gradili su debeo sloj krečnjaka oko stenovite osnove. Tektonski pokreti su vremenom omogućili da se predeo izdigne iznad morske površine a delovanjem sunca, vetra i vode nastao je jedinstven pejzaž u kome danas uživamo.

Odlike Šilina

Ovu čudnu šumu odlikuju različiti i interesantni kameni oblici. Šuma se sastoji od hiljadu šiljatih stena koje se uzdižu prema nebu, a visoki su između 5 i 30 metara.

Središnji deo predela, odnosno deo šume nazvan Lićing, krije malu formaciju stena na kojoj su stari narodi ostavili crteže sa motivima iz njihovog svakodnevnog života. A nedaleko odatle stenovita šuma Najgu krije ulaze u pećine u kojima se nalaze još čudesnije zbirke stena. Kinezi za njih kažu da su ulaz u podzemni svet.

Pojedini tuneli zalaze i do 100 metara duboko u srž Zemlje. Oko 80 podzemnih jezera krasi ove pećine a u nekima na dubini od 30 m sakrivene su predivne formacije stalagtita i stalagmita. Prelepi podzemni vodopadi upotpunjuji bajkoviti ambijent ovog predela.

U mračnim prolazima između tornjeva nalaze se bazeni, pećine i krivudave staze prekrivene vegetacijom.

Ovo misteriozno mesto neki čak zovu prvim svetskim čudom, a od 2007. godine Šilin je deo Svetske kulturne baštine UNESCO-a.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar