Lobelija: Prelepi plavi cvetići koji pomažu prilikom odvikavanja od pušenja (FOTO+VIDEO)

Pored ukrasne lobelije, postoji i divlji predak ovog cveća

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/sergei_spas

Plava boja retko se može videti u svetu biljaka, pa su cvetnice plavih cvetova stvarno nešto posebno. U mali broj ovih predstavnika ubraja se i lobelija.

Ovo cveće raste veoma brzo i prijaju mu sunčane, ali i polusenovite pozicije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nežni cvetići lobelije javljaju se u mnogo raznih boja: ljubičasta, plava, azurno plava, svetlo plava, pink…

Lobelija (Lobelia erinus) vodi poreklo iz južne Afrike. Višegodišnja zimzelena biljka se na našim prostorima zbog hladne, kontinentalne klime gaji kao jednogodišnja. Ukoliko želimo da je sačuvamo i za sledeću topliju sezonu cvetanja, najbolje je iskopati je iz zemlje i ostaviti je na navodnjenom kompostu do proleća.

Lobelija raste u visinu do 20 cm.

Foto/Pixabay/Buntysmum

Sadnja i razmnožavanje

Seme lobelije je veoma sitno, zbog čega se preporučuje samo posipanje po površini vlažnog supstrata. Vreme nicanja je od 3 do 5 dana, ako se obezbedi konstanta vlaga na primer, prekrivanjem sadne površine providnom folijom.

Obavezno folijarno prskanje tj. orošavanje mladih biljaka u klijalištu kako ne bi došlo do poleganje rasada.

Foto/Pixabay/KatarzynaTyl

Sa dohranom treba početi u trećoj nedelji (obavezno povećanje fosfora). Pikiranje je najlakše izvesti u pramenovima, jer su mlade biljke veoma nežne. Perena lobelija, u toplijim predelima se razmnožava deobom na proleće.

Foto/Pixabay/danutaniemiec

Od proleća do jeseni lobelija će vas obradovati sa mnogo sitnih cvetova. Orezivanjem u julu i skraćivanjem biljke za jednu trećinu, period cvetanja lobelije biće duži za oko 15 dana. Cvetovi lobelije mogu biti jednoslojni ili sa dvostrukim bogatim krunicama.

Foto/Pixabay/ZOlgaru

Pomaže u borbi sa pušenjem

Ova biljka pomaže da se neutrališu prateći efekti povlačenja nikotina iz organizma i inače se nalazi u mnogim proizvodima za prestanak pušenja. Lobelija može da nagoni na povraćanje ako se oseti miris cigarete. To svakoga natera da prestane da puši.

Fitohemikalije koje se nalaze u lobeliji najjači su otkriveni alkaloidi. Ima ih 14 i čine da ova biljka bude jak stimulator respiratornog sistema i olakšava iskašljavanje. To znači da lobelija povećava sposobnost da se lakše diše i pomaže da se iskašlje stari katran i ostali talog od duvana nataložen u plućima. Kod korišćenja lobelije nema katrana, a najbolje je da se uzima u obliku tinkture.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar