Ako nekome želite zdravlje i dug život poklonite mu ovaj prekrasni cvet (FOTO+VIDEO)

Potiče iz tropskog pojasa Južne Amerike, Afrike i Azije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Iako begonija važi za veoma osetljivu biljku za ovakvu lepoticu vredi se potruditi, pronađite joj odgovarajuće mesto na balkonu, ili u bašti i u njoj ćete uživati celog leta.

Prema narodnom verovanju, begonija će pomoći u oporavku od bolesti i pomaže zdravlju starijih osoba.

Predstavlja želju za produženjem života osobi koja ju je dobila na poklon.

Baštovani je zovu bombonica, mala begonija, devojačko srce (Begonia semperflorens) i dobro je poznata mala biljka do 25 cm visine uglavnom uspravnog rasta. Nema domaće bašte u kojoj nema ovih cvetnica koje su veoma zahvalne za gajenje bilo u saksijama bilo na otvorenom.

Foto/Pixabay.com

Krupnim, jednostavnim ili punim cvetovima u beloj, crvenoj, roze, narandžastoj i  žutoj boji, kao i šatiranim laticama, begonija u drugi plan stavljaju sve ostale cvetnice.

Foto/Pixabay.com

Prirodno stanište begonija su tropske kišne šume i to viši delovi stabala. Kada to znamo, jasno nam je da im treba adekvatno mesto.  Većini vrsta odgovara svetlo stanište, ali bez direktnog sunca, jer cvetovi i listovi mogu dobiti opekotine (braon fleke).

Foto/Pixabay.com

Lisnodekorativne begonije šarenih listova traže više svetlosti u odnosu na većinu jednogodišnjih cvetnih begonija. Ove biljke vole toplije mesto u stanu. Tokom zime temperatura u postoriji treba da je najmanje 18 °C tokom noći.

Postoji više hiljada vrsta begonija i još nekoliko varijeteta. Po građi korena, dele se na rizomske, gomoljaste i begonije sa vlaknastim korenom.

Rizomi su debeli, mesnati izdanci koji u sebi skupljaju hranljive materije i vodu, koje biljka koristi u vreme suše. Ove biljke karakterišu lepi, puni cvetovi, kao i dekorativni listovi.

Foto/Pixabay.com

Gomolji su zadebljali delovi iz kojih se granaju u svim pravcima tanke grančice korena. Stabljike ovih begonija odumiru u jesen, ali gomolji su trajni pa iz njih u proleće izrastaju novi izdanci.

Foto/Pixabay.com

Begonije sa vlaknastim korenom nemaju ni gomolje ni rizome, već mrežasto korenje kao i većina biljaka. Ove begonije su uglavnom zimzelene.

Foto/Pixabay.com

Sve vrste brzo rastu, mada su različite veličine, od 10 do 60 centimetara. Cvetaju pretežno leti, ali to nije pravilo. Novi varijeteti cvetaju neprestano.

Potiče iz tropskog pojasa Južne Amerike, Afrike i Azije. Najpopularnije vrste su reks, elatior i semperflorens.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar