Izložba u Galeriji SANU: Dela Aleksandra Deroka ponovo pred beogradskom publikom

Pred publikom u Galeriji SANU našla su se 103 rada ovog velikana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Izložba “Radovi Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti”, otvorena je danas u Galeriji SANU u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Autorka izložbe je Jelena Mežinski Milovanović, stručna saradnica Katarina Živanović, dok je grafički dizajn i tehničko uređenje uradila Danijela Paracki. Deroko (1894-1988) je poklonio 1984. godine Umetničkoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) 129 svojih dela – 19 slika i 110 crteža, skica, studija.

Ponovo otvoren Luvr: Redovi su kilometarski (VIDEO)

Pred publikom u Galeriji SANU našla su se 103 rada renesansne ličnosti srpske kulture koja je jedan od autora hrama Svetog Save. Pored radova, koje je Deroko lično poklonio SANU, postavku čine i artefakti iz poklona Slobodana Nenadovića: “Pogled na Studenicu kroz prozor konaka” “Nacrt za naslovnu stranu knjige ”Sveta Gori”, “Nacrt za naslovnu stranu knjige ”A ondak je jeroplan leteo nad Beogradom”” i “Alegorijska kompozicija sa arhanđelom Mihailom”.

Aleksandar Deroko (1894-1988), naučnik, umetnik, pedagog, intelektualac renesansnog, širokog polja interesovanja, stvaralac neiscrpne radne energije, ratnik, sportista, znamenita ličnost Beograda svog vremena i veliki šarmer, od 1955. godine je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar