Drugačija verzija istorije: Ovako Turci danas gledaju na Kosovski boj i ko je pobedio u njemu

Tamošnji istoričari dugo godina su se izjašnjavali na jedan način, ali sada su promenili priču

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia/Adam Stefanović

Kosovski boj neosporno je odredio sudbinu Srbije i naroda, ali o njegovom ishodu vekovima se već “lome koplja”.

Većina domaćih istoričara danas se slaže da je bitku najispravnije posmatrati kao “nerešenu”, čak i kao srpsku pobedu, dok je dugoročno prednost ostala na strani Osmanlija. Ipak, turski istoričari mnogo ređe se uključuju u ove rasprave.

Turski istoričari retko su se izjašnjavali o ishodu Kosovskog boja. Njihovi zapisi koji su danas dostupni javnosti uglavnom navode u najmanju ruku nerešen ishod, a neki i otvoreno govore o srpskoj pobedi.

Ipak, među savremenim turskim istoričarima ima i onih koji čitavu bitku posmatraju na drugačiji način.
Na godišnjem obeležavanju sećanja na pogibiju sultana Murata u Kosovskoj bici u sklopu kompleksa Muratovo turbe u selu Mazgit, kraj Prištine, pre nekoliko godina, profesor Jusuf Oguzoglu, stručnjak za osmansku istoriju i profesor istorije na Universitetu Uludag u Bursi, o Kosovskoj bitki govorio je kao o velikoj turskoj pobedi!

“Kasnije i srpski izvori priznaju ovaj poraz. Na početku, junačka smrt sultana Murata stvorila je atmosferu pobede, međutim, autentični istorijski dokumenti pokazuju da je turska država ostvarila veliku prednost”, istakao je tom prilikom Oguzoglu.

I druga tumačenja boja sporna su. Po rečima profesora Oguzoglua, inicijator bitke je bio srpski knez Lazar! On je okupirao rudnike zlata i srebra na Kosovu dajući ih na korišćenje saksonskim trgovcima. Glavni cilj bio mu je – da Srbiju ponovo načini carevinom!

Turski profesor dalje tvrdi da je u te svrhe Lazar počeo da troši velike sume novca kako bi proširio svoj uticaj u regionu, istovremeno stvarajući savez sa Bugarima, Grcima, ali i sa Mađarima i Česima kako bi napao Osmansko carstvo.

Uvidevši tu opasnost, tvrdi Oguzoglua, sultan Murat je započeo borbu protiv srpske ekspanzije.

Jeziva istina iza priče o Ivici i Marici: Kako je nevina pekarka doživela sudbinu veštice iz bajke



Izvor: istorijskizabavnik.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar