Želje fanova uslišene? Kultna serija mogla bi da se vrati kao film (VIDEO)

Glavni režiseri su bili braća Russo, poznati po “Arrested Development”, “Capetan America” i “Avengers filmovima”! Ako ni to nije dovoljno, glumačka ekipa se sastojala, između ostalih od Čevija Čejsa, Donalda Glovera, poznatijeg i kao Childish Gambino i Džima Raša

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Legendarna humoristička franšiza “Community” jedna je od onih serija za koje ili ne znate da postoje ili je obožavate bez rezerve.

To i ne čudi jer je seriju osmislio Dan Harmon, sad poznat kao tvorac puno poznatijeg animiranog serijala “Rick and Morty”, koji izaziva slične reakcije (činjenica sada ređe ovu prvu).

Glavni režiseri su bili braća Russo, poznati po “Arrested Development”, “Capetan America” i “Avengers filmovima”! Ako ni to nije dovoljno, glumačka ekipa se sastojala, između ostalih od Čevija Čejsa, Donalda Glovera, poznatijeg i kao Childish Gambino i Džima Raša, koji ne samo što je neverovatno talentovan komičar, već i nagrađivani scenarista (Oskar i Zlatni Globus za najbolji scenario za film “The Descendants”).

Premisa serije je vrlo jednostavna – grupa studenata američkog ekvivalenta privatnog fakulteta nam donosi dvadesetak minuta sitkom programa. Zvuči jednostavno, ali stvarno nije.

Od 2009. do 2014, koliko je trajalo emitovanje, seriju su obežile tri stvari: omaž koncept epizode, strastveni fanovi i prilično loša gledanost. Koncept epizode je verovatno glavni razlog zašto je serija okupila strastvene fanove, jer je ideja episode omaža filmskog žanra ili samog filma, bila do tada neviđena u skromnoj formi sitkoma, ili na američkoj televiziji uopšte.

Sve je počelo još u prvoj sezoni sa epizodom u kojoj grupa pokušava da za sebe zadrži pohovanu piletinu u menzi, što eskalira u posvetu mafija-filmovima (posebno Goodfellas), ili kultnom epizodom “Modern Warfare” u kojoj prijateljska partija paintball-a postaje haotični obračun na nivou cele škole, inspirisan filmovima “The Warriors”, “The Matrix”, “Die Hard”, “Terminator”, “Battle Royal” i verovatno još nekim.

Reference su brojne, ali ih ne morate nužno primetiti da biste uživali u epizodi. Bilo kako bilo, to je svakako dodatno zabavan element.

Pored evociranja drugih serija i filmova, kao npr. epizoda sa u kojoj rekonstruišu film “My Dinner with Andre” ili mockumentary epizoda u stilu “Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse”, autori serije su ubacili animirane, claymotion i lutkarske momente te, mnogima omiljenu, epizodu čija je radnja 8bit igrica iz osamdesetih!

“Community” je često bio na listama najboljih serija, sa pohvalnih 90% na sajtu Rotten Tomatoes. Ovo kritičarsko čedo osvajalo je nagrade za glumu, scenario, režiju, montažu i ko zna šta još sve ne, ali uz sve to, serija se svake sezone borila za produžetak.

Jedan od razloga je to što je emitovana u isto vreme kao mega uspešni i širokoj publici puno svarljiviji “The Big Bang Theory”, a i zbog raskola autorske ekipe. Tvorac Dan Harmon otpušten je nakon treće sezone, zbog svađe sa Čevi Čejsom i generalno zbog problematičnog ponašanja, što je vrlo očigledno uticalo na kvalitet naredne sezone.

Tu četvrtu sezonu zovu “gas leak year” ili “godinu-kad-je-plin-procureo-pa-se-niko-ne-seća-koliko-je-loša”. Gore pomenuti Čejs dao je otkaz, nakon njega je Donald Glover odlučio takođe da napusti seriju kako bi se posvetio muzici i seriji “Atlanta” – ne zaboravimo da je Donald Glover aka Childish Gambino imao nekoliko kultnih rap scena, među kojima je božićni hit Christmas rap i neprevaziđeni outro – Spanish rap!

Svake godine su fanovi pisali peticije i besnili na internetu, kako bi ostvarili danas legendarno predskazanje iz prve sezone “šest sezona i film” (six seasons and a movie). To je išlo tako daleko da poslednja (šesta) sezona, nije bila emitovana na televiziji, već na Yahoo! Screen platformi. Sve ove turbulencije nisu dobro uticale na konstantnost kvaliteta. Pored te nesretne četvrte sezone, naredne dve, iako se vratio mozak operacije Dan Harmon, nisu mogle prevazići gubitak troje od sedam glavnih glumaca, tako da je serija osrednje završila sa predskazanom šestom sezonom. Ali šta je sa filmom?

Od aprila je na “Netflixu” moguće gledati “Community” (uz vrlo visoku stopu gledanosti), a sve su češće priče da bi oni mogli producirati i film, pogotovo nakon live čitanja jedne od epizoda u korist, sa svim glumcima, za pomoć obolelima od covid-19.

Svi članovi glumačke ekipe (osim Čevi Čejsa), kao i Dan Harmon i braća Russo su pokazali interes da rade na ovom projektu. U nadi da će se to zaista dogoditi, u pripremi pogledajte, ako niste (razumjeću ako preskočite četvrtu sezonu) i ne zaboravite #sixseasonsandamovie !



Izvor: bosonoga.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar