TEMA OBJEKTIVA

Liverpul jeste, ali Džerard nije: TOP 5 fudbalera koji NIKADA nisu osvojili Premijer ligu (FOTO+VIDEO)

Bez mesta na listi su ostali legendarni igrači poput Meta Le Tisijea, Robija Faulera, Džejmija Karagera, Lesa Ferdinanda...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/(AP photo/Jon Super)

Godina je 1996, Engleska je organizator Evropskog prvenstva. Tačno tri decenije ranije, kada je “Gordi Albion” takođe bio domaćin velikog takmičenja, nacionalna selekcija je postala prvak sveta.

U narodu vlada euforija da tim može da ponovi uspeh i konačno pokori Stari kontinent. Kolevka fudbala, bez trofeja. Skandalozno. U sklopu svega toga, bend Lajtning Sids objavljuje pesmu i spot za EURO, koja ubrzo postaje “himna”.

“Three Lions on a shirt
Jules Rimet still gleaming
Thirty years of hurt
Never stopped me dreaming”

Ovaj uvod nema toliko veze sa temom, ali je poenta u rečima pesme koja je probudila nadu Engleza da mogu da urade nešto više. A ima i dodirnih tačaka sa aktuelnom pričom.

“30 godina patnje (Thirty years of hurt)”. Stih koji se tada dovodio u vezu sa reprezentacijom, ove sezone je bio uz Liverpul.

Toliko vremena je prošlo od prethodne titule šampiona ekipe sa “Enfilda”, a te 1990. godine niko nije verovao da bi post mogao toliko da potraje. Najduži u istoriji. Posle takve dominacije 80-ih godina tog veka.

Nije Liverpul bio u podređenom položaju. Daleko od toga. Imao je igrače, trenere, uspehe u Evropi, ali ne i trofej u Premijeršipu. Do danas.

Mnogi ga nisu dočekali, a navijačima je sigurno najžalije Stivena Džerarda. Ikone. Legende. Rame uz rame sa najvećima. Ali…

Te 2014, tim je bio na korak do trofeja. I onda Džerardovo proklizavanje, pobeda Čelsija i kraj. Nastavak patnje, sve do juna 2020.

Stiven Džerard je i “junak” naše teme. Pet najboljih igrača koji nikada nisu osvojili Premijer ligu. On, jasno, zauzima prvu poziciju, a na listi se nalaze još neka legendarna imena.

5. Pol Gaskojn

Zašto je jedan od najboljih engleskih fudbalera najslabije kotiran? Razlog je jednostavan. Pol Gaskojn je zenit karijere imao pre premijerligaške ere, tokom 80-ih i početkom 90-ih.

Praktično, ima samo 66 utakmica u ligi sa nazivom Premijer i to u dresovima Midlzbroa i Evertona u poznim igračkim godinama. Ipak, kako ga zaobići?

Talenat koji je malo ko imao, ali isti je slučaj i sa glavom. Prvi loš potez u karijeri mu je bio kada je pogazio dogovor sa ser Aleksom Fergusonom i umesto u Junajted, prešao u Totenhem 1988. I sam je rekao da se dogovori sa njim ne krše i da je to u velikoj meri odredilo dalji tok njegove karijere. Između ostalog i činjenicu da nikada nije osvojio Premijer ligu. A na “Old Trafordu” je to mogao da učini xy puta.

Foto/Profimedia.rs

4. Garet Bejl

Dete Sautemptona i neko ko je karijeru na Ostrvu gradio šest godina u dresu Totenhema. Jednostvano, oni su imali “njuh” te 2007. i doveli za relativno mali novac budućeg superstara.

Činjenica je da nije bio u klubu koji je među favoritima za titulu, ali je Garet Bejl neko ko je obeležio period početkom decenije u Premijer ligi. Dva puta je bio igrač sezone, ali Totenhem nikada nije bio ni blizu trofeja.

Pominjao se njegov povratak u Englesku, ranije u Junajted, sada Njukasl, ali se čini da će do kraja karijere ostati bez vrednog pehara, mada ima dosta vremena to da promeni.

Foto/Profimedia.rs

3. Fernando Tores

Još neko ko je platio ceh igranja u Liverpulu. Mada, imao je šansu nastupajući i za Čelsi. Fernando Tores je sedam sezona proveo u Engleskoj, na “Enfildu” tokom četiri nije osvojio apsolutno ništa uz sjajnu individualnu statistiku, dok je na “Stamford Bridžu” uspeo da pokori Stari kontinent kroz Ligu šampiona i Ligu Evrope, osvoji FA Kup, ali ne i Premijeršip.

Postigao je čak 85 golova u engleskoj eliti, ali je ostao jedan od najvećih fudbalera u istoriji koji nikada nije osvojio ligašku titulu.

Foto/Profimedia.rs

2. Đanfranko Zola

Magični Italijan koji je bio lider Čelsijeve generacije krajem 90-ih, a otišao je u najgorem trenutku. Po dolasku Romana Abramoviča 2003.

Đanfranko Zola je sedam godina nosio dres Čelsija, osvojio dva FA Kupa, Kup UEFA, ali… Ostao je žal za Premijer ligom.

Foto/Profimedia.rs

1.Stiven Džerard

O njemu je već i bilo reči toko uvoda. Šta dodati, a da svi ne znaju? Dete Liverpula, za mnoge najveći fudbaler tog tima ikada, koji je sa voljenim klubom osvojio apsolutno sve sem titule u domovini.

Stiven Džerard je 17 sezona nastupao za Liverpul. Liga šampiona, Kup UEFA, FA i Liga Kup, svako moguće individualno priznanje, ali da li bi sve to menjao za osećaj koji danas imaju Salah, Mane, Van Dajk i ostali?

Foto/Profimedia.rs

Šta mislite? Da li se slažete sa našom listom? Pišite nam u komentarima svoje predloge.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar