“Uplakane oči majke i plač deteta nikada neću zaboraviti”: Potresno iskustvo spasioca iz Arilja (VIDEO)

Akcija spašavanja ugroženih meštana trajala je do ranih jutarnjih sati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Samo meštani čiji su domovi razoreni u poplavama znaju taj osećaj kad voda nadolazi, a ne žele da napuste svoj dom, jer je to ono što su godinama sticali. Brojni su oni koji su juče upravo ovakavu situaciju preživeli u Arilju prilikom izlivanja Moravice. Akcija spašavanja ugroženih meštana trajala je do ranih jutarnjih sati, a teške trenutke opisuje Darko Rogić, član spasilačko-ronilačke jedinice „Foka“ iz Arilja.

„Nikada neću zaboraviti plač majke i deteta, dok ga preuzimam u naručje kako bi ga prevezao čamcem na bezbedno. Taj pogled majke koja ti predaje svoje najveće bogatstvo i u suzama ti daje ono najvrednije sa poverenjem da joj to i sačuvaš. Uplakane oči te majke i plač deteta dok ga uzimam iz majčinog naručja, nikada neću zaboraviti. Po tome ću pamtiti ove poplave u Arilju za koje verujem da su poslednje“, izjavio je Darko za RINU.

Za svojih 36 godina ovaj spasilac nije doživeo sličnu situaciju, koja kako kaže, može da se uporedi sa najgorim apokaliptičnim scenama.

„To je kataklizma, neverovatno kojom brzinom je reka napravila haos u Arilju. Poplavljeno je više od 500 domaćinstava, a mnogi nisu želeli da izađu iz svojih domova. Nama je bilo naređeno da evakuišemo decu i majke , kao i stara lica, da ne rizikujemo ni jednog trenutka. Oni su nam bili prioritet. Roditelji su ostajali na terasama ,a decu smo preuzimali i čamcima prevozili na sigurno“, rekao je Darko.

Najteže je bilo na području sela Trebežina i Cerova gde je voda bila dostigla visinu od skoro dva metra. U toku jučerašnjeg dana, u Arilju je ukupno evakuisano 84 lica, četvoro je u sportskoj hali, a ostali su raspoređeni kod rodbine i komšija.



Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar