“Tužba protiv Hrvatske jedini izlaz”: Zagreb i dalje želi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa RS

Ako Hrvatska sprovede u delo ovu ideju život u ovoj opštini će stati, rekao je Drljača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube printscreen/Opština Novi Grad

Tužba protiv Hrvatske krajnji je izlaz namere te zemlje da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište nuklearnog otpada, izjavio je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Ako Hrvatska sprovede u delo ovu ideju, rekao je Drljača, život u ovoj opštini će stati, plodno zemljište biće zatrovano, a razvoj turizma za koji postoje sve predispozicije biće zaustavljen.

On je naveo da je ta namera, odnosno pretnja Hrvatske kao Damoklov mač nad glavama stanovnika Novog Grada, te upozorio da mladi ljudi planiraju zauvek da odu odavde ukoliko se te namere obistine.

Govoreći o tome kako bi će se izgradnja odlagališta odrazila na razvoj opštine, on je naglasio da treba imati u vidu činjenicu da je reka Una zaštićena u formi Nacionalnog parka u toku koji pripada FBiH, dok je deo reke u Srpskoj proglašen parkom prirode.

“S obzirom na sve to ovaj kraj je interesantan za turiste različitih afiniteta, od ribolova do raftinga. Sve to je šansa za razvoj turizma, a ako nam nuklearni otpad završi nadomak Une, od toga neće biti ništa. Poljoprivreda bi se našla u problemu, jer nijedan kupac ne bi želeo naše proizvode ako bi znao da dolaze sa njiva iz tako ugroženog područja”, rekao je Drljača za banjalučki Glas Srpske.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar